Znamo tko je napisao naj pisma! – Rezultati natječaja “Pišem ti pismo…”

Tradicionalni natječaj Gradske knjižnice Velika Gorica Pišem ti pismo… natječaj za naj pismo ove smo godine odlučili prilagoditi novonastalim okolnostima – dobu koronavirusa – te je pod motom Pišem ti pismo u doba korone pristiglo čak 70 pisama iz Republike Hrvatske i zemalja regije!

Ove godine pristigla su nam tematski raznorodna pisma, no ipak su prevladavala ona s trenutno najaktualnijom – temom korone. Pisma su bila upućena gospođi Koroni ili gospodinu Covidu, samoizolaciji, neodgovornima, Hrvatskoj, ali i dragom čitatelju, prijatelju, mami, unuci, noni, dragoj ja, najdražem ja, malom čovjeku… U njima ste izrazili svoje strahove, nesigurnosti, osamljenosti, ali i duhovnu snagu, nadu u promjenu na bolje i sposobnost da se krene dalje. Pisali ste na standardu i na dijalektu. Jednostavno, iz srca, ali i pomno promišljeno, tako da su neka od pisama prava mala književna djela. Moramo priznati da ove godine posao žirija zaista nije bio lak s obzirom na posebnost svakog pisma koja se iskazuje kroz osobno iskustvo uloženo u sva pisma pristigla na naš natječaj.

Natječaj je bio otvoren za sudjelovanje od 1. do 30. travnja 2020. povodom Svjetskog dana pisanja pisama koji se širom svijeta obilježava 11. svibnja.

Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 70 pisama iz cijele Republike Hrvatske – iz Velike Gorice, Zagreba, Umaga, Pule, Rovinja, Medulina, Šibenika, Splita, Dubrovnika, s otoka Mljeta, iz Betine na otoku Murteru, pa iz Županje, Osijeka, Slavonskog Broda, Lukača kod Virovitice, Rasinje, Virja, Koprivnice, Čakovca, Varaždina, Novakovaca, Donje Stubice, Igrišća, Vrbovca, Dugog Sela, Ivanić-grada, Karlovca, Siska, Donjeg Vukojevca i Buševca. Iz Bosne i Hercegovine pristigla su dva pisma – iz Čapljine i Živinica, dva pisma iz Republike Slovenije – iz Domžala i Kopera, te dva pisma iz Italije iz Trsta.

Pisma su konkurirala u tri kategorije: naj dječje pismo, naj srednjoškolsko pismo i naj pismo odraslih.

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: književnica Nada Mihoković-Kumrić, te knjižničarke Gradske knjižnice Velika Gorica Morana Peranić i Ivana Grubačević, odlučilo je o dobitnicima natječaja. Ove godine nagrađena su po tri pisma u kategoriji odraslih, kategoriji srednjoškolskih te kategoriji dječjih pisama, a tri su pisma pohvaljena. Ovim putem prosudbeno povjerenstvo također zahvaljuje na sudjelovanju svim ostalima koji su sudjelovali u natječaju, a ne nalaze se među nagrađenima.

Dobitnicima će nagrade i priznanja za sudjelovanje u natječaju biti poslane putem pošte.

Dobitnici nagrada su:

Kategorija naj dječje pismo:

  1. Dragi Rajane (zaporka: Brontosaur), Rasinja
  2. Izolacijsko pismo (zaporka: bojica), Velika Gorica
  3. Dragi nepoznati primatelju (zaporka: 233223), Velika Gorica

Pohvala: Dobar dan, nona (zaporka: Srebrnići 6) i Draga Ana (zaporka: Tulipan 385), Trst (Italija)

Kategorija naj srednjoškolsko pismo:

  1. Draga Samoizolacijo (zaporka: Portkey12), Čapljina, BIH
  2. Dragi prijatelju (zaporka: Glasovir25789), Velika Gorica
  3. Dragi čitatelju (zaporka: 03052003), Umag

Kategorija naj pismo odraslih:

  1. Ljubljeni moji sedmaši (zaporka: Hrabri Pero 86), Velika Gorica
  2. Dragi moj deda Janko! (zaporka: Kajak), Koprivnica
  3. Dragi Internetu! (zaporka: Margareta), Lukač
  4. Draga moja Maca! (zaporka: Gornjoselska babica), Ivanić-grad

Pohvala: Dragi stric (zaporka: -), Mljet

Skip to content