Često postavljena pitanja

Koliko knjiga mogu posuditi odjednom i na koji rok?

Na svim odjelima Gradske knjižnice Velika Gorica odjednom možete posuditi ukupno 9 knjiga, od čega na jednom odjelu najviše 3 knjige. Većina knjiga posuđuje se na rok od 30 dana, a priručnici, kuharice i turistički vodiči na rok od 7 dana. Neke od knjiga iz čitaoničkog fonda moguće je posuditi na rok od 1 dana za potrebe kopiranja uz prethodno odobrenje informatora.Produžiti ih možete za dodatnih 30 dana, bilo osobno na lokaciji na kojoj su posuđene, bilo telefonskim pozivom na tu lokaciju, i pod uvjetom da knjige nisu u zakasnini.

Lektira i hit naslovi se ne produžuju.

Knjige treba vratiti u lokaciju u kojoj su posuđene.

Na koji način mogu produžiti posuđene knjige?

Zadužene knjige je moguće produžiti za narednih 30 dana (knjige, dakle, možete zadržati ukupno 60 dana) dolaskom u knjižnicu ili telefonskim pozivom na broj lokacije na kojoj su posuđene. Knjige možete produžiti isključivo prije datuma isteka vraćanja koji je otisnut na datumniku na
predzadnjoj stranici knjige. Nakon isteka datuma vraćanja knjige naplaćuje se zakasnina 0,50 kn po knjizi i po danu.

VAŽNO! Nije moguće produžiti lektiru i hit naslove!!!

Na koji način mogu izvršiti rezervaciju za knjigu?

Rezervaciju za knjigu možete izvršiti telefonskim pozivom u knjižnicu i to samo ako je tražena knjiga trenutno raspoloživa. Informacije o raspoloživosti pojedinih naslova možete pratiti putem online kataloga knjižnice koji je dotupan putem ove stranice ili se možete informirati telefonski u knjižnici. Rezervirane knjige čuvaju se 2 dana, nakon čega se izdaju u posudbu ako osoba koja ih je rezervirala ne dođe po njih.

Rezervaciju možete zatražiti i putem e-maila ili izravno iz e-kataloga klikom na link “provjeri” koji se pojavljuje uz raspoložive knjige, ali u tom slučaju nije sigurno da ćete rezervaciju ostvariti jer u trenutku u kojem vi šaljete rezervacijski upit, netko u knjižnici možda upravo zadužuje željenu knjigu, i zato se ipak raspitajte telefonski.

Mogu li u knjižnici zatražiti popis literature za svoj maturalni, seminarski ili diplomski rad?

Popis literature za maturalne, diplomske i seminarske radove, ili za druge potrebe možete zatražiti u knjižnici kod dežurnog informatora na posudbenom pultu. Potrebno je ispuniti formular u kojem se navodi tema za koju vam je popis literature potreban, za koji tip rada, te vaši podaci. Popis literature i knjige koje možete posuditi u knjižnici možete podići u roku od najkasnije dva dana od postavljenog zahtjeva.

Često postavljena pitanja s dječjeg odjela

Koji su uvjeti korištenja računala u Dječjem odjelu?

Članovi Dječjeg odjela mogu se sat vremena dnevno besplatno služiti računalima. 
Za korištenje je obavezna članska iskaznica djeteta – člana knjižnice.
Pravila korištenja računala nalaze se u knjižnici i u slučaju njihovog kršenja zadržavamo pravo zabrane pojedinim članovima korištenja istog!

Koliko se knjiga može posuditi odjednom i na koji rok?

Odjednom se mogu posuditi tri knjige na rok od trideset dana.

Na koji način se posuđene knjige mogu produžiti?

Posuđene knjige možete produžiti dolaskom u knjižnicu ili telefonskim pozivom na broj 6260689 za narednih trideset dana.
Knjige je potrebno produžiti prije isteka roka vraćanja jer se u suprotnom naplaćuje zakasnina u iznosu od 0,5 kn po knjizi i danu.
LEKTIRU NE PRODUŽUJEMO!!!

Što je sve potrebno za upis u knjižnicu?

Za upis u knjižnicu je potrebna zdravstvena iskaznica djeteta ili neki drugi djetetov dokument. Upisnina je 50 kuna, a članarina vrijedi godinu dana.

Mogu li se na Dječjem odjelu mogu posuđivati knjige s iskaznicom Središnjeg odjela ili Područne knjižnice Galženica?

Da. Središnji odjel za odrasle, Područna knjižnica Galženica i Dječji odjel su umreženi tako da bez obzira na mjesto upisa možeš posuđivati na sva tri odjela.

Na svakom odjelu možeš posuditi 3 knjige.

Što ako izgubim knjigu?

Član Knjižnice koji ošteti ili izgubi knjigu ili drugu knjižničnu građu, dužan je Knjižnici nadoknaditi tu štetu. Naknada se može sastojati u nadoknadi istim naslovom knjige, odnosno knjižnične građe.

Koje časopise prima Dječji odjel i mogu li se oni posuditi?

Časopise ne posuđujemo, oni isključivo služe za čitanje u prostoru knjižnice:

 • Drvo znanja
 • Enter
 • Game play
 • Mak
 • Modru lasta
 • OK!
 • Prirodu
 • Radost
 • Teen

Važno

Cijenjeni posjetitelji web stranice, prijatelji i korisnici! Ovim putem želimo vas obavijestiti da u skladu s pravom na osobnu privatnost i zaštitu svakog pojedinca dajemo upute sljedećeg sadržaja:

 1. – Sve fotografije objavljene na  web stranici Dječjeg odjela Gradske knjižnice Velika Gorica vlasništvo su Gradske knjižnice Velika Gorica. Fotografije drugog autora mogu biti preuzete isključivo s dopuštenjem
  autora iz nekog drugog izvora.
 2. – Navedene fotografije koriste se isključivo u svrhu informiranja, arhiviranja javnog rada te promoviranja našeg rada budući da se radi o javnoj ustanovi.
 3.  – Da bismo mogli informirati sve korisnike o našem radu jer je to obaveza javne ustanove gdje svi dolaze svojom slobodnom voljom, a budući da naše aktivnosti uključuju rad s djecom i mladima te da se na fotografijama u vlasništvu Knjižnice objavljenim na ovim stranicama često pojavljuju djeca i maloljetne osobe, molimo sve osobe i/ili roditelje koje ne žele da se na Facebook profilu Dječjeg odjela
  objavljuju sadržaji vezani uz njihovo pojavljivanje ili fotografiranje, da se obrate Knjižnici kako bismo takve sadržaje uklonili odnosno spriječili daljnje objavljivanje.
 4.  – Primjedbe vezane uz navedeno možete uputiti Dječjem odjelu Gradske knjižnice Velika Gorica na tel. 6260689 ili na email: djecji@knjiznica-vg.hr.

Ova obavijest pisana je u dobroj namjeri kako bi se u najvećoj mogućoj mjeri zaštitila privatnost djece te svih korisnika naše Knjižnice.

Dječji odjel Gradske knjižnice Velika Gorica

Skip to content