Pišem ti pismo

U Gradskoj knjižnici Velika Gorica 2012. godine pokrenut je natječaj za najbolje napisano pismo, Pišem ti pismo… natječaj za najpismo. Natječaj raspisujemo svake godine u travnju, dok se dodjela nagrada i priznanja autorima najboljih pisama održava 11. svibnja na Svjetski dan pisanja pisama. Od početka nas kao suorganizator natječaja i sponzor prati Hrvatska pošta koja osigurava i dio nagrada te čiji predstavnici svake godine prisustvuju i prigodnom uvodnom riječi poprate dodjelu nagrada. 

Ovim natječajem smo prije svega željeli podsjetiti na zaboravljenu komunikaciju putem pisama, a organiziran je s ciljem poticanja pismenosti i pismenog izražavanja. Pisma koja pristižu na natječaj moraju zadovoljiti određene kriterije: tekst mora biti napisan rukom, oblikovan u formi pisma, dakle onaj tko piše mora se nekome obraćati i komunicirati, te pismo mora biti poslano poštom. Sva pisma pristižu potpisana šifrom, a podaci o natjecatelju šalju se unutar pisma u zasebnoj zatvorenoj omotnici. 

O najboljim pismima odlučuje tročlano prosudbeno povjerenstvo koje su tijekom ovih godina sačinjavali velikogorički književnici, književni kritičari ili kulturni djelatnici te djelatnici knjižnice. Dodjeljuju se po tri nagrade u kategoriji pisama odraslih i u kategoriji pisama djece, a redovno pohvaljujemo i estetski najljepše oblikovana pisma. Nagrade su vrijedne knjige i filatelistički materijali, a osiguravaju ih Hrvatska pošta i knjižnica. Svim sudionicima uručuju se i priznanja za sudjelovanje u natječaju.

Skip to content