Središnji odjel za odrasle

Središnji odjel za odrasle centralna je lokacija Gradske knjižnice Velika Gorica. Nalazi se u zgradi Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebačkoj ulici, a prostor je preuređen i svečano otvoren 2006. godine u sklopu obilježavanja nacionalne manifestacije Mjesec hrvatske knjige.

Odjel ima knjige u slobodnom pristupu, bogat čitaonički fond sa studijskom čitaonicom, čitaonicu novina i časopisa te četiri računala na raspolaganju korisnicima, od čega dva za pristup internetu, jedno za tihi rad i jedno na kojem se pristupa računalnom katalogu knjižnice.

U slobodnom pristupu korisnici prema vlastitom interesu ili na preporuku knjižničara mogu birati između preko 35.000 knjiga, i to hrvatske i strane beletristike, stručnu, znanstvenu i znanstveno-popularnu literaturu iz područja humanističkih, društveno političkih, prirodnih, tehničkih i primijenjenih znanosti i umjetnosti.

Studijska čitaonica namijenjena je za boravak i tihi rad učenika, studenata i korisnika koji žele koristiti knjige iz referentne zbirke, zaštićenog fonda ili Zavičajne zbirke. Prostor studijske čitaonice često se transformira u prostor za događanja, književne susrete, susrete čitateljskog kluba i radionice. U čitaonici novina i časopisa korisnicima je na raspolaganju izbor dnevnih novina i popularnih revija, i redovito je prepuna čitača.

Pri Središnjem odjelu za odrasle smještena je Zavičajna zbirka koja sadrži knjige, mape, kataloge, plakate, periodiku i drugu vrijednu građu koja govori o kulturi, povijesti, gospodarstvu i sportu područja Turopolja i Velike Gorice u prošlosti i sadašnjosti. Građa Zavičajne zbirke može se koristiti na zahtjev isključivo u prostoru knjižnice.

U Središnjem odjelu za odrasle redovito se organiziraju razna događanja: tribine, susreti s autorima, predstavljanja knjiga, obilježavanje raznih obljetnica, prigodne izložbe i ostale akcije sa ciljem informiranja korisnika i poticanja na kvalitetno druženje s knjigom. Također se kroz događanja u knjižnici obilježavaju sve važnije zavičajne obljetnice i događaji, čime se pridonosi upoznavanju i obogaćivanju zavičajne baštine ovoga kraja.

Kontakt:

Adresa: Zagrebačka 37, Velika Gorica

Telefon: 01/6222-948

E-mail: posudba@knjiznica-vg.hr

Galerija slika:

Skip to content