Područna knjižnica Galženica

Područna knjižnica Galženica smještena je u zgradi Doma kulture na Trgu Stjepana Radića od osnutka 1980. godine u prostoru od 200 m² koji je nedostatan za osuvremenjivanje djelatnosti knjižnice te uvođenje novih programa i usluga u skladu s trendovima u suvremenom knjižničarstvu. Prostor knjižnice nije se proširivao četrdeset godina, a broj stanovnika ovog dijela Grada Velike Gorice je znatno narastao od početka 80-ih godina prošlog stoljeća. Najizraženiji problem je nedostatak adekvatnog prostora za Dječji kutić sa svim pripadajućim sadržajima.

Knjižni fond od oko 55 000 knjiga sastoji se od općeg fonda (knjige iz književnosti, društvenih, prirodnih, tehničkih i primijenjenih znanosti i umjetnosti), dječjeg fonda (dječje i knjige za mladež, slikovnice i male knjige) te priručne zbirke (enciklopedije, rječnici, leksikoni, bibliografije, atlasi, antologije i sl.).

Opći i dječji fond  nalaze se najvećim dijelom  na policama u slobodnom pristupu, a dio (oko pola fonda) je u spremištu. Priručna zbirka je u zaštićenom prostoru. Fond se može pretraživati u Knjižnici na računalu i putem interneta klikom na ikonu E-katalog na ovoj web stranici.

Dva korisnička računala s pristupom besplatnom internetu mogu koristiti članovi knjižnice uz predočenje iskaznice i svi građani uz predočenje osobnog identifikacijskog dokumenta. U Knjižnici se nalaze čitaonica novina i časopisa te studijska čitaonica namijenjena prvenstveno studentima i učenicima, ali i svima kojima je potrebno mirno mjesto za učenje ili pronalaženje informacija iz raznih izvora. Redovito se organiziraju različite kulturne aktivnosti (književni susreti, tribine, promocije knjiga, prigodne izložbe, radionice, interaktivna druženja s poznatim osobama iz znanstvenog, kulturnog i društvenog miljea…), s ciljem promicanja knjige i čitanja te obilježavanja važnih obljetnica i događaja.

Za korištenje prostora i usluga potrebno je predočiti člansku iskaznicu, a za sve informacije korisnici se mogu obratiti stručnim djelatnicima.

Do 2016. voditeljica knjižnice bila je Marija Ivanović, viša knjižničarka, zaposlena u Gradskoj knjižnici Velika Gorica od 1980. do 2016. godine ( do mirovine), a od 2016. voditeljica je Dražena Petrišić, dipl. knjižničarka, zaposlena u Gradskoj knjižnici Velika Gorica od 1988. godine. Korisničku podršku čine: Miranda Vrcan Sušac, Matija Katulić, Martina Crnić i Ivona Makek.

Radi kontinuiranog praćenja razvoja knjižničarske struke te stjecanja novih znanja, kompetencija i vještina, knjižničarsko osoblje ima mogućnost stalnog stručnog usavršavanja.

RADNO VRIJEME TIJEKOM GODINE:

Redovno radno vrijeme:

ponedjeljkom, utorkom, srijedom, četvrtkom i petkom od 8,00 do 19,30 sati

 subotom od 8,00 do 13,00 sati

Ljetno radno vrijeme:

od 1. srpnja do 31. kolovoza zbog korištenja godišnjih odmora radno vrijeme Knjižnice Galženice se svake godine izmjenjuje sa središnjom lokacijom na način da je uvijek jedan odjel otvoren za korisnike. (8-14 i 14-20) pa se uz jedinstvenu iskaznicu mogu koristiti usluge Gradske knjižnice cijeli dan. Subotom se radi od 8 do 12 sati.

—————————————————————————————————————————————–

         ADRESA:

Trg Stjepana Radića 5

Velika Gorica

        KONTAKTI:     

            01/6222-194

           01/6222-974

galzenica@knjiznica-vg.hr

SMS;WhatsApp

098/420-070

———————————————————————————————————————————————

REZERVACIJE KNJIGA:

rezervacije.galzenica@knjiznica-vg.hr           

——————————————————————————————————————————————

Info You Tube video:

Ideja i koncept: Dražena Petrišić, voditeljica knjižnice

AV snimak i montaža: Ivona Makek

Velika Gorica, prosinac, 2019.

—————————————————————————————————————————————–

Članci:

Mjesec hrvatske knjige 2014. knjižnici Galženica  objavljen u Novom uvezu br. 21 prosinac 2014. Autor: Marija Ivanović (voditeljica knjižnice 1996. – 2016.)

Privatne knjižnice  objavljen u Novom uvezu br.22 lipanj 2015. Autor: Marija Ivanović, voditeljica knjižnice ( 1996.- 2016.)

 40 godina Knjižnice Galženice objavljen u Novom uvezu– Glasilu Zagrebačkog knjižničarskog društva Broj  35, listopad 2021., str.25-34 i Hrčku – Portalu hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa.Autor: Dražena Petrišić, voditeljica knjižnice

Mjesec hrvatske knjige 2020. u Područnoj knjižnici Galženica objavljen u  Novom uvezu – Glasilu Zagrebačkog knjižničarskog društva br.34, prosinac 2020. Autor: Dražena Petrišić, voditeljica knjižnice

Obljetnice:

35 godina Knjižnice Galženice

40 godina Knjižnice Galženice – retrospektivna izložba

40 godina Knjižnice Galženice

Foto natječaj uz 40 obljetnicu knjižnice

Draga knjiga – izložba fotografija na temu foto natječaja uz 40. obljetnicu knjižnice

Galerija fotografija prostora knjižnice:

OSTANIMO POVEZANI

 

 

Skip to content