Znakovni jezik – komunikacijom do boljeg razumijevanja

U Gradskoj knjižnici Velika Gorica od ove jeseni ugošćujemo Udrugu osoba s invaliditetom „Suncokret“ – naše sugrađane sa specifičnim potrebama koje ćemo bolje upoznati kroz niz tribina posvećenih problemima s kojima se susreću u svakodnevnim situacijama. Tribine će se održavati u Središnjem odjelu za odrasle, i to u obliku predavanja i radionica sa ciljem osvještavanja drugačijih potreba osoba s invaliditetom i pronalaženja načina njihove što bolje integracije u lokalnoj zajednici. Volonterke “Suncokreta” Sanja Došen i Ivna Ivanković u goste će nam dovoditi stručnjake u radu s osobama s različitim oblicima invaliditeta, a prva u nizu tribina održat će se već sljedeći tjedan.

U prostoru Središnjeg odjela za odrasle, Zagrebačka 37, obilježavamo Međunarodni tjedan gluhih koji ove godine traje od 21. do 27. rujna. Hrvatski savez gluhih i nagluhih te Savez gluhih i nagluhih Grada Zagreba ustupili su nam informativne brošure i vrijedne knjige među kojima je i novo izdanje rječnika Hrvatski znakovni jezik. Informativni pano možete u knjižnici razgledati već od ovog tjedna, a u srijedu 30. rujna 2015. u 18.00 sati predavanje o znakovnom jeziku održat će Mirjana Juriša, izvršna direktorica Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba i predsjednica Hrvatskog društva tumača i prevoditelja znakovnog jezika. Tom prilikom svi će imati priliku upoznati se s osnovama znakovnog jezika te se informirati o tome kako ga i sami mogu naučiti i koristiti. Također ćete saznati kako možete pomoći našim sugrađanima oštećena sluha da se osjećaju više prihvaćenima i manje izoliranima u svim svakodnevnim situacijama. Hrvatski znakovni rječnik uskoro ćete moći posuditi i u Gradskoj knjižnici Velika Gorica.

Međunarodni tjedan gluhih osoba obilježava se posljednjeg punog tjedna u mjesecu rujnu, s kulminacijom na Međunarodni dan gluhih zadnje nedjelje u mjesecu. Prvi put je obilježen 1958. godine kao inicijativa Svjetske federacije gluhih. Međunarodni tjedan gluhih potiče osvještavanje i senzibiliziranje javnosti ali i državne vlasti, jedinica lokalne i regionalne samouprave o specifičnim problemima i potrebama gluhih osoba. Isto tako, cilj mu je edukacija gluhih osoba o boljoj komunikaciji i integraciji u zajednicu.

Znakovni jezik – komunikacijom do boljeg razumijevanja
predavanje
Međunarodni tjedan gluhih 21. – 27. rujna 2015.
gošća: Mirjana Juriša, izvršna direktorica Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba i predsjednica Hrvatskog društva tumača i prevoditelja znakovnog jezika
u srijedu, 30. rujna 2015. u 18.00 sati
Gradska knjižnica Velika Gorica, Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37

gluhi-djeca-manja
Skip to content