Vruće čitateljsko ljeto je za nama! Koliko i što su čitali Velikogoričani?

Jedno zaista dugo i vruće ljeto je za nama, a prognostičari već najavljuju dobrodošla osvježenja. Godišnji odmori polako se privode kraju, na police naše knjižnice vraćaju se ljetni naslovi, a one se polako pune i nekim novim knjigama.

Drago nam je primijetiti da je i ovoga ljeta knjiga mnogima bila omiljeno društvo i pratnja tijekom srpnja i kolovoza pa čak ni nesnosne vrućine nisu mogle obeshrabriti Velikogoričane za dolazak u knjižnicu. Knjižnicu je tako posjetilo gotovo devet tisuća korisnika (8.904 posjeta) koji su tijekom srpnja i kolovoza posudili 15.642 knjige. Kroz ruke vaših knjižničara prošlo je ukupno 35.249 knjiga, a ta brojka predstavlja ukupnu cirkulaciju knjiga koje su tijekom ljeta posuđene, vraćene ili produžene.

A što ste nas tijekom ljeta najviše tražili? Standardna ljetna potražnja za lakšim štivom kao najtraženije knjige iznjedrila je „Nož“ Jo Nesboa, „Smrtonosno bijelo“ Roberta Galbraighta (alias J.K.Rowling), nizovi krimića Camille Laeckberg i Larsa Keplera, a čitači su rado i često posezali za trilogijom „Millenium“ Stiega Larssona koja se s najnovijim nastavkom polako bliži kraju. „Genijalna prijateljica“ Elene Ferrante dobila je konkurenciju u najtraženijoj novoj trilogiji u našoj knjižnici ovoga ljeta, a to je „Djevojka iz Berlina“ Elle Midwood, špijunsko-ljubavno-povijesno-akcijski roman iz razdoblja Drugog svjetskog rata. To je povijesno razdoblje izgleda iznimno popularno jer je jedan od najtraženijih naslova ovoga ljeta bio i roman talijanske autorice Roselle Postolino „Hitlerove kušačice“. Velikogoričanke je posebno zaintrigirao roman „Žene koje kupuju cvijeće“ španjolske autorice Vanesse Montfort koji je cijelo ljeto bio na popisu najtraženijijh knjiga, a ekranizacijom djela potaknuto je i ponovno čitanje romana za mlade Anne Todd „Poslije svega“, „Pad“ i „Zauvijek sretni“.

Što se tiče publicistike, najtraženiji su bili naslovi Yuvala Noaha Hararija, a najviše „21 lekcija za 21. stoljeće“, ali i prethodni „Sapiens“ i „Homo deus“. Izgleda da Velikogoričane vole popise jer je jedan od najtraženijih publicističkih naslova bio „Dvanaest pravila za život“ Jordan Petersona. No naslov za koji je bilo najviše upita bila je autobiografija Michelle Obame „Moja priča“.

Na Dječjem odjelu svi nastavci serijala o Harryju Potteru planuli su već početkom ljeta, no najpopularniji ovoljetni serijal su knjige Davida Walliamsa „Najgora djeca na svijetu“, „Banditska bakica“, „Bljakburger“ i „Tetka probisvjetka“. Najnoviji nastavak „Gregovog dnevnika“ Jeffa Kineya, „Gregov dnevnik: stara škola“, kao i prethodni nastavci ovog serijala također su bili u vrhu dječjih čitateljskih želja. Djecu je osvojila i „Divovska greška“ Zoe Penn, prva knjiga iz serijala „Knjižnica tajni“. Još jedna Zoe, popularna bloggerica Zoe Sugg, osvojila je tinejdžerska srca serijalom „Cura na netu“.

Kako se čini, ispunjeno čitateljsko ljeto je iza nas, a jesenski dani donijet će nam osvježenje ne samo u vidu novih knjiga, nego i književnih događanja koja za svoje sugrađane pripremamo u knjižnici. Nakon Dana europske baštine kojima se tradicionalno priključujemo u rujnu prigodnim predavanjima – ove godine s temom zidnog slikarstva i ulične umjetnosti – u listopadu nam slijedi novo izdanje  malog književnog festivala čijim se gostima već sad veselimo… No, o tome detaljnije u novim najavama programa knjižnice za jesen.

Skip to content