Vojna sila pobunjenih Srba na Banovini – Matičin četvrtak u Knjižnici Galženici

Pozivamo Vas  na  284. Matičin četvrtak27. travnja 2023. g. u 19,30 na adresu Područne knjižnice Galženica, Trg  Stjepana Radića 5, Velika Gorica.

Knjigu „Vojna sila pobunjenih Srba na Banovini“ predstaviti će Vladimir Krpan, urednik, Ivan Latinčić, mag. hist.,  dr. sc. Darjan Godić, (Hrvatski institut za povijest),  te sam autor  dr. sc. Đuro Škvorc.

Autor knjige „Vojna sila pobunjenih Srba na Banovini“ dr. sc. Đuro Škvorc (Ruševac, 1958. g.) je čovjek širokog obrazovanja. Studij povijesti i geografije završio je na Pedagoškoj akademiji u Ljubljani, studij povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, poslijediplomski studij međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a 2016. g. doktorira na području povijesnih znanosti na Sveučilištu u Zadru.

Dragovoljac Domovinskog rata, zaposlenik HV, sada u mirovini. Bavi se istraživanjem povijesti Domovinskog  rata, te lokalnom i crkvenom poviješću 20. – og stoljeća. Voditelj je projekta Ministarstva branitelja „Promicanje istine o Domovinskom ratu u osnovnim i srednjim školama“   u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Ovom knjigom, koja je dobitnica  ZLATNE POVELJE  MATICE HRVATSKE za 2022. god., autor uspješno argumentira da je oružana pobuna Srba na području Banovine bila sastavni dio ukupnog  napora Srbije da pokrene i organizira brutalan progon nesrpskog stanovništva s Banovine.

Ako niste u prilici posjetiti  predavanje  uživo u knjižnici, sljedećih dana možete ga pogledati putem  mrežne  stranice Ogranka  www.matica-gorica.hr

Predstavljanje knjige u Gradskoj knjižnici Franjo Marković Križevci:

Skip to content