Vesni Parun uz 90. rođendan

U utorak 10. travnja 2012. u 19.00 sati u sklopu niza tribina S knjigom na ti! u Središnjem odjelu za odrasle, pozivamo vas na književno druženje i čitanje kojim obilježavamo 90. obljetnicu rođenja hrvatske pjesnikinje Vesne Parun koja nas je prije dvije godine zauvijek napustila.

Ja nikad ne bih mogla reći: E, sav je moj život u knjigama mojim. Ma kakve knjige, kakvi bakrači! Ništa od mojih pravih patnja, ništa od moje prave ljubavi nije ni u najpravijim pjesmama mojim.”

Je li to zaista tako, pokušat će nam otkriti suvremene pjesnikinje Sonja Manojlović i Dorta Jagić s kojima će o Vesni, pjesničkom stvaranju, jeziku, pripadanju i ljubavi razgovarati voditeljica naših tribina Darija Žilić.

Vesna Parun (10. travnja 1922. – 25. listopada 2010.), hrvatska pjesnikinja, esejistica, dramatičarka, spisateljica za djecu, satiričarka, prevoditeljica i slikarica. Za svoj pjesnički rad – sretan spoj tradicije i modernog izričaja – dobila je brojne nagrade. Jedno je od naših najvećih pjesničkih imena 20. stoljeća, a ove godine obilježavamo 90. obljetnicu njezina rođenja.

Sonja Manojlović rođena je u Zagrebu 15.03.1948. Diplomirala je filozofiju i komparativnu književnost na zagrebačkom Filozofskom Fakultetu. Pjesme su joj antologizirane, nagrađivane i prevođene na petnaestak jezika, uključujući i knjige izabranih pjesama na poljskom i rumunjskom. Živi u Zagrebu.

Dorta Jagić rođena je 1974. u Sinju. Diplomirala na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove (filozofija i religijska kultura). Piše poeziju, kratku prozu, putopise i dramske tekstove. Godinama prevodi s engleskog i njemačkog. Od 1999. bavi se amaterski kazališnom pedagogijom i režijom,a za mnoge je predstave nagrađivana na festivalima. Za neke je knjige primila nagrade i u zemlji i inozemstvu.

S knjigom na ti!
Književno druženje i čitanje
Vesni Parun uz 90. rođendan
gošće: Sonja Manojlović i Dorta Jagić, pjesnikinje
moderatorica susreta: Darija Žilić
u utorak 10. travnja 2012. u 19.00 sati
Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37

Skip to content