Umjetna inteligencija i kreativnost: Izazovi i mogućnosti

“Dobrodošli na izložbu slika napravljenih pomoću umjetne inteligencije. Umjetna inteligencija je sposobnost nekog uređaja da oponaša ljudske aktivnosti poput zaključivanja, učenja, planiranja i kreativnosti1Umjetna inteligencija omogućuje tehničkim sustavima percipiranje okruženja, uzimanje u obzir onog što vide i rješavanje problema kako bi postigli neki cilj.

Na ovoj izložbi možete vidjeti primjere umjetne inteligencije u umjetnosti, gdje računalni sustavi generiraju slike na temelju različitih algoritama i podataka. Neki od načina na koje umjetna inteligencija može stvarati slike su:

  • Stiliziranje slike: Umjetna inteligencija može prenijeti stil jedne slike na drugu, na primjer sliku Mona Lise u stilu Picassa ili sliku Eiffelovog tornja u stilu Van Gogha.
  • Generiranje slike: Umjetna inteligencija može stvoriti nove slike iz ničega, na primjer sliku mačke koja ne postoji ili sliku pejzaža koji nikad nije viđen.
  • Preoblikovanje slike: Umjetna inteligencija može promijeniti neki aspekt slike, na primjer boju kose, dob osobe, vrijeme dana ili godišnje doba.

Umjetna inteligencija je tehnologija budućnosti koja ima brojne mogućnosti i izazove. Ova izložba je dio Noći knjige, manifestacije koja promiče čitanje i kulturu. Nadamo se da ćete uživati u ovoj izložbi i da ćete naučiti nešto novo o umjetnoj inteligenciji i njenom utjecaju na umjetnost i društvo.”- poruka autora koji je želio ostati nepoznat.

Kako bi što više posjetitelja pogledalo radove izložba je postavljena već sada, ususret ovogodišnjoj Noći knjige – manifestaciji kojom dvanaestu godinu zaredom dajemo poticaj čitanju te razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu. Povod za to pružaju nam Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dan hrvatske knjige (22. travnja). Noć knjige 2023. održat će se od 21. do 23. travnja s fokusom na umjetnu inteligenciju (UI).

Izložba fotografija nastalih pomoću umjetne ingeligencije  može razgledati od 1. do 23. travnja 2023., a zanimljivost je da je umjetna inteligencija  generirala i naziv izložbe.

Skip to content