Učenje – metode i tehnike

učiti se može naučiti

Učiti se može naučiti : razvoj vještina učenja u nastavi : priručnik / Maja Jerčić

Ova je knjiga namijenjena svima koji su profesionalno uključeni u odgojno-obrazovni proces. Ona objašnjava i približava umijeće učenja suvremenome kontekstu. One koji vječno tragaju za boljim rješenjima knjiga će potaknuti na samostalno promišljanje, stvaranje, planiranje, izvođenje i evaluiranje svakodnevne obrazovne prakse.
uspješno učenje

Uspješno učenje : povećajte uspješnost čitanja i učenja / Christian Grüning

Autor jamči da će njegova knjiga svakome pospješiti brzinu čitanja. Ovoj knjizi prethodi već prevedena na hrvatski jezik “Visual reading: zajamčeno brzo čitanje uz bolje razumijevanje”, pa će nadopune pospješiti načine brzog čitanja, memoriranja, koncentracije, posebice izbjegavanja stresa. Prikazane su sheme koje pokazuju psihologijske načine strukturnog čitanja, mnemotehničkih metoda, vježbi izvan učionice i drugog.
Metodologija učenja

Metodologija učenja : naučimo učiti / [prijevod Ana Ružić]

Priručnikom su obuhvaćene osnovne tehnike i metode koje pridonose učinkovitom i produktivnom učenju. Istaknuta su i poglavlja o komunikacijskim tehnikama s obzirom na važnost usmenog izražavanja i reproduciranja gradiva vlastitim riječima kao rezultat uspješnog učenja te osnovama specifičnih metodologija učenja matematike, prirodnih znanosti, društvenih znanosti, jezika i književnosti, likovnog i glazbenog odgoja, zdravstvenog te etičkog i građanskog odgoja. Knjiga je namijenjena pedagozima, roditeljima i učenicima.
Superčitanje superučenje superpamćenje

Superčitanje superučenje superpamćenje : revolucionarne metodike brzog čitanja, učenja i zapamćivanja svakog gradiva te psihološke pripreme za mentalne izazove / Ramon Campayo

Raman Campayo jedan je od najsposobnijih umova današnjice i čovjek s najbržim pamćenjem u povijesti. Nosi titulu dosad neporaženog svjetskog prvaka ua brzom i dugoročnom pamćenju. Ovo je neprocjenjiv priručnik, zbirka izuzetno korisnih praktičnih metoda što omogućuju da uz manje napora čitate, učite i pamtite mnogo brže, više, bolje.
kako lakše učiti fiziku

Kako lakše učiti fiziku : mnemotehnike - pomoć pri učenju / Ljiljana Arar, Svjetlana Kolić-Vehovec, Branka Milotić

Mnemotehnike su više ili manje specifični mentalni postupci koji nam poboljšavaju pamćenje i omogućavaju lakše učenje i dosjećanje. U ovom korisnom priručniku namijenjom prvenstveno učenicima, nalaze se tri poglavlja. U prvom je dan opis mnemotehnika s primjerima za svaku mnemotehniku iz različitih područja i sadržaja dok su u drugom i trećem dijelu primjeri za sadržaje pojedinih nastavnih jedinica iz fizike za VII. i VIII. razred osnovne škole. Nakana autorica ove knjige bila je da pouče učenike i nastavnike kako da uspješnije zapamte one sadržaje fizike koje učenici obično teško pamte.
super nastava

Super-nastava : nastavne strategije za kvalitetnu školu i uspješno učenje / Eric Jensen

Knjiga sadrži mnoštvo kreativnih strategija za uspješno poučavanje. Prikladna je kako za nastavnike s iskustvom, tako i za nastavnike početnike. Radi se o kompletnom zaokretu prema nastavi budućnosti a ne o poboljšanju starih modela. Stvarajući svoje strategije autor je vodio računa o svim promjenama u društvu i našoj okolini. Neka od zanimljivijih poglavlja su: informacijsko doba, promijenjeni prioriteti, multikulturalizam, revolucija znanja, promjene na tržištu rada…. i dr.
brže uči više nauči

Brže uči više nauči : povećajte snagu vlastitoga uma : kako mladi i stari mozak usvajaju i dozivaju u sjećanje informacije / David Gamon, Allen D. Bragdon

U prvom djelu knjige autor piše o razvoju od perioda kad se fetus razvijao u maternici pa sve do sedme godine djetetova života. Svoj djeci urođen je nagon za učenjem i istraživanjem, a poticaji iz okoline su vrlo važni pri razvoju inteligencije. U drugom dijelu knjige opisane su aktivnosti mozga odrasle osobe, od sredine dvadesetih do kasnih pedesetih godina, kada se počinju javljati prvi znaci usporavanja pamćenja. Autor daje praktične savjete kako ubrzati i poboljšati učenje te mentalnu produktivnost. Treći dio knjige sadrži razne savjete kako pomoću mentalnih i fizičkih vježbi očuvati budnost svog uma.
brzi um

Brzi um : trening učenja i pamćenja prema metodi Dominica O'Briena / Dominic O'Brien

Autor ovog „priručnika za korištenje mozga“, višestruki svjetski šampion u pamćenju, autor i praktičar metode „Dominic“ za treniranje učenja i pamćenja te autor knjiga o učenju i pamćenju, u knjizi predstavlja metode i tehnike učenja i pamćenja raznih vrsta sadržaja. Obrađuje brzo čitanje i mentalne mape; opće metode pamćenja; mnemotehnike za pamćenje brojeva; metodu učenja citata i govora, dužih tekstova i stranih jezika, terminologije i podataka iz raznih znanstvenih i stručnih područja.
Skip to content