Turopoljska oglavlja – izložba

Mlada likovna umjetnica iz Starog Čiča, s adresom stanovanja u Zagrebu – Dina Kundih, nakon izložbe u predvorju Dječjeg odjela Gradske knjižnice Velika Gorica u Zagrebačkoj 37  dobila je priliku predstaviti se široj publici izložbom u izlogu još jednog odjela Knjižnice – Područnoj knjižnici Galženici na Trgu Stjepana Radića 5.

Inspiraciju za radove napravljene akrilnim bojama, koji prikazuju razna ženska oglavlja (pokrivala za glavu),  pronalazi u baštinskoj građi Turopolja. Ovo je još jedan dokaz kako i pripadnici mlađe generacije visoko vrednuju narodnu nošnju svog kraja, na ovaj način ju „pretaču“ u moderna likovna djela, čuvaju od zaborava i predstavljaju javnosti. Kontrastno ističući koloritna tradicijska pokrivala za glavu (lijepe vanjske odjevne ukrase) na akromatskim licima mladih žena, autorica podsjeća na odjevne elementi i odjevne prakse prošlih generacija.

Izložba se može razgledati od 02. do 28 veljače 2021.

U isto vrijeme, (1. do 19. veljače 2021. ), Dina izlaže i u galeriji Tekstilno tehnološkog fakulteta, na adresi Prilaz baruna Filipovića 28. Ta izložba se sastoji od sedam maski nastalih procesom kaširanja, pričvršćenih na slikarskom platnu i jednog  kaširanog torza realiziranog kao eksperimentalni kostim. Kaširani torzo dodatno je modeliran trodimenzionalnim elementima od žice i papira kako bi se prostorno vizualiziralo žensko tijelo.  Inspiracija za radove nastala je  iz njezinih snova, zaintrigiranosti simbolikom i dugogodišnjeg proučavanja ezoterije. Protagonist izložbe je Pierrot, tužni klaun čija se maska proteže kroz svaki rad. U svakom radu su skriveni simboli  kao što su srca, ruže, zlato i životinje.

Dina Kundih, magistra inženjerka tekstilnog i modnog dizajna, završila je Tekstilno-tehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, diplomski studij kostimografije. Uz slobodno umjetničko stvaralaštvo koje razvija kroz slikanje i grafiku, tijekom redovnog studiranja sudjelovala je na raznim skupnim likovnim i kazališnim projektima izrađujući eksperimentalne kostime i scenske elemente za koje je dobila dvije Rektorove nagrade. Svoj rad nastavlja kao kostimer u teatru &TD gdje primjenjuje stečeno znanje o kostimima, modnoj odjeći i dodacima.

Skip to content