Tanja Radman u Knjižnici Galženici

U petak 5. travnja 2019. u Knjižnici Galženici gostuje mlada spisateljica iz Dubrovnika Tanja Radman, koja će tom prilikom predstaviti svoje dvije knjige iz serijala Lex Legis: Republika kamena i Republika smrtnika. Mlada autorica rođena je 1991. godine u Popovači u kojoj je živjela do upisa u srednju školu u Zagrebu, a od 2012. živi u Dubrovniku i radi kao turistički vodič, ali osobno se smatra više spisateljicom.

Ideja o romanu rodila se tijekom njene prve posjete staroj gradskoj jezgri u Dubrovniku, usred šetnje Stradunom. Potaknuta cjeloživotnom ljubavlju prema knjizi i pisanju ubrzo je započela rad na prvotnoj ideji koja je, dvije godine kasnije, postala kompletirana Republika kamena, epska povijesna fantasy priča koja otkriva alternativnu stranu magijskog srednjovjekovnog Dubrovnika. Republika kamena odličan je povijesno-fantastični roman koji donosi nevjerojatnu priču, i dok su mjesta navedena u knjizi zapravo stvarne lokacije, likovi su divna fikcijska bića spremna pokazati svoju snagu i prekinuti dugogodišnju sudbinu poniženog i pokorenog naroda. Isprepliće se ljubavna priča Kneza iz mladih dana koja završava izdajom i smrću, a samim tim saznajemo što je dovelo do toga da postane toliko bezosjećajan vladar. Ova napeta priča uvlači nas malo pomalo u tajni život čarobnjaka, brojne izazove koji ih čekaju, te snagu volje koju moraju uložiti kako bi stigli do cilja. Zaista zanimljiv roman koji radnjom uvelike podsjeća na serijal o čarobnjaku Harryu Potteru, uvodi nas u mističan svijet magije, na potpuno nov i neočekivan način.

U drugoj knjizi Republika smrtnika, radnja se izravno nastavlja na prvi dio, a objema je inspiracija bila prava dubrovačka povijest. Nastavak je mračniji, napetiji i daleko bolji uradak od svog prethodnika, privlačeći čitatelja da uroni u mistični svijet koji će ga nastaviti očaravati i u sljedećim nastavcima. Cijeli serijal Lex Legis trebao bi obuhvatiti pet knjiga, kako je najavila autorica te se posvetila pisanju trećeg nastavka.

Skip to content