Svjetski dan čitanja naglas – 16. veljače 2017.

U Knjižnici Galženica obilježiti ćemo Svjetski dan čitanja naglas u društvu grupe osnovnoškolaca OŠ “Nikole Hribara” čitajući naglas odabrane tekstove.
Čitanje naglas razvija vještinu slušanja, obogaćuje rječnik, razvija maštu i utječe na uspješan razvoj djeteta. Čitajmo djeci naglas gdje god i kad god stignemo čime podržavamo i nacionalnu kampanju “Čitaj mi!”. Svjetski dan čitanja naglas bi trebao pokazati svijetu kako pravo na čitanje i pisanje pripada svima. Djeca i odrasli širom svijeta, slaveći moć riječi kreiraju društvo koje će omogućiti svakom, baš svakom djetetu pravo na obrazovanje te pristup knjigama i tehnologiji.

Ovaj dan obilježava se svake godine i tako se ukazuje na važnost čitanja naglas i usmenog širenja priče. Obilježavaju ga djeca, mladi i odrasli iz preko 100 zemalja svijeta, stvaraju globalnu mrežu čitatelja i ukazuju na moć riječi i pravo na pismenost za svakoga.

Brojna svjetska istraživanja pokazuju da djeca kojoj roditelji ili druge osobe čitaju i pričaju od najranije dobi brže uče, bolje se snalaze u komunikaciji s drugima, razvijaju predčitalačke vještine, što je izravno povezano s kasnijim uspjehom u školi i životu.

Skip to content