Radno vrijeme knjižnice: Kliknite ovdje

Ostvarena suradnja s Maticom hrvatskom – 258. Matičin četvrtak : predstavljanje knjige “SLOVÔR”, priručnog rječnika turopoljskog dijalekta

Ostvarena je suradnja Gradske knjižnice s velikogoričkim Ogrankom Matice hrvatske te će se u četvrtaka 30. rujna 2021.god. u Područnoj knjižnici Galženici na Trgu Stjepana Radića 5 s početkom u 19,30. održati Matičin četvrtak.

Uz poštivanje epidemioloških mjera na Matičinu četvrtku  biti  će  predstavljen:

“S L O V Ô R” , priručni  rječnik  turopoljskog dijalekta

o kojem će govoriti

STJEPAN  RENDULIĆ,  autor

ANA  PLEHINGER,  predsjednica Ogranka, izdavač

ĐURĐA  PARAĆ prof.  članica Uredništva Matičinih izdanja

————————————————————-

SLOVÔR” je nastao kao doprinos za izradu sveobuhvatnog i cjelovitog RJEČNIKA TUROPOLJSKOG DIJALEKTA,  a koji obuhvaća riječi svakodnevnog govora autohtonih i domicilnih stanovnika Turopolja.

Sadrži  popis riječi na dijalektu, (te obrnuto na riječi standardnog govora u drugom dijelu) ali i mnogo više od toga.

Ovaj priručni rječnik nudi i vrijedan doprinos utvrđivanju rješenja za pisanje izgovora turopoljskog dijalekta, što se pokazalo do danas velikim problemom svakome tko piše na tom dijalektu.  Stoljetna presija nad turopoljskim jezikom i govorom je prekinuta 2017.god. kad je turopoljski dijalekt proglašen zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom Rep.Hrvatske.

Izrada velikog RJEČNIKA TUROPOLJSKOG DIJALEKTA je u tijeku, ali riječ je o zahtjevnom višegodišnjem procesu koji traje i još će potrajati.                                                                  ————————————————————-

Veselimo se Vašoj  posjeti i  posjeti  Vaših prijatelja, kako uživo tako i na web stranicu: www.matica-gorica.hr

Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici, Trg kralja Tomislava 2, Velika Gorica 10410, OIB:34059890429

Snimka predavanja:

Galerija slika:

Skip to content