Stvaramo održivu zajednicu – tranzicijska grupa u Velikoj Gorici

Udruga ZMAG (Zelena mreža aktivističkih grupa) u suradnji s Gradskom knjižnicom Velika Gorica nastavlja seriju događanja pod naslovom Stvaramo održivu zajednicu u Velikoj Gorici.
Zahvaljujući ovom programu, u Velikoj Gorici je već aktivna grupa građana koja
osmišljava što sve želimo i možemo u našem gradu i u našem kvartu, te počinje stvarati rješenja primjenjiva u zajednici upravo ovdje. Tokom ljeta grupa je već pokrenula prvi zajednički vrt u Velikoj gorici, a u planu je osnivanje lokalne grupe solidarne razmjene, te aktivnosti oko energetske učinkovitosti u kućanstvima, razvrstavanja otpada, kompostiranja, povezivanja po kvartovima itd.

Svjesni smo da se već sad suočavamo s velikim krizama današnjeg vremena – s ekonomskom krizom, klimatskim promjenama i poskupljenjem, a i mogućim nestašicama fosilnih goriva. Umjesto da samo pričamo o problemima, ovim događajima pokazujemo i stvaramo moguća rješenja. Pozivamo sve koji žele dobiti inspiraciju i osmišljavati lokalne poduhvate koji jačaju zajednicu i povezuju nas u društvo u kojem se i s manje novca može živjeti i ljepše i bolje!

Praktične radionice i aktivnosti na terenu se organiziraju prema željama sudionika, a tematski susreti odvijaju se u terminu 18-20h u Gradskoj knjižnici Velika Gorica.

Moderatorica: Gordana Dragičević.

Svi su dobrodošli!

Zasad dogovoreni termini za susrete:

    9.9.2014.
    25.9.2014.
    7.10.2014.
    21.10.2014.

Zbog velikog interesa u dodatnom terminu 2.10.2014. ćemo prikazati i film “U tranziciji 2.0″ (Emma Goude, 2012.) uz diskusiju s gostima!
Ovaj film je inspirativno uranjanje u globalni tranzicijski pokret, pokret za prijelaz u društvo s manje nafte i vjerojatno manje novca, ali s većom kvalitetom življenja. To je niz od 16 priča sa 7 kontinenata u kojima obični ljudi rade izvanredne stvari. Doznat ćete o mjestima koja tiskaju vlastiti novac, posvuda uzgajaju hranu, lokaliziraju ekonomiju i grade vlastite sunčane elektrane. Pokret za stvaranje održivih zajednica je ideja koja se viralno širi planetom, društveni eksperiment u nošenju s ovim nesigurnim vremenima uz optimizam i usmjerenost na rješenja.

Skip to content