Što piše u naj pismima? – završnica natječaja “Pišem ti pismo”

U subotu 12. svibnja 2018., uz Svjetski dan pisanja pisama (11. svibnja), u Središnjem odjelu Gradske knjižnice Velika Gorica u 11.00 sati održat će se završnica natječaja Pišem ti pismo… natječaj za najpismo. Dobitnicima će biti podijeljena priznanja te nagrade Hrvatske pošte koja je bila suorganizator natječaja i Gradske knjižnice Velika Gorica.

REZULTATI NATJEČAJA PIŠEM TI PISMO… NATJEČAJ ZA NAJ PISMO

Ovogodišnji je natječaj Pišem ti pismo… natječaj za naj pismo bio sedmi po redu te je bio otvoren za sudjelovanje od 3. do 30. travnja 2018. Natječaj je raspisala Gradska knjižnica Velika Gorica u suradnji s Hrvatskom poštom povodom Svjetskog dana pisanja pisama koji se širom svijeta obilježava 11. svibnja, sa željom da podsjeti na zaboravljenu komunikaciju putem pisama, ali i sa ciljem poticanja pismenosti i pismenog izražavanja.

Za sudjelovanje u natječaju trebalo je napisati pismo i poslati ga putem pošte, a sudjelovati su mogli svi koji znaju – pisati! Ovogodišnji se natječaj odvijao pod motom „Što je zapisano, to je i sačuvano“, povodom 550. obljetnica smrti Johannesa Gutenberga koji je izumio prvi europski tiskarski stroj te kojemu možemo zahvaliti nastanak prve tiskane knjige. Nakon njega, omogućeno je masovnije širenje pismenosti, znanje je postalo dostupnije, a jednom zapisano i tiskano u obliku knjige ostalo je sačuvano za generacije koje dolaze.

Na ovogodišnji je natječaj pristiglo 21 pismo, najviše iz Velike Gorice i okolnih naselja te iz Zagreba. Promjena u odnosu na prethodne natječaje je bila ta što su ove godine pisma mogla konkurirati u tri kategorije: naj dječje pismo, naj srednjoškolsko pismo i naj pismo odraslih.

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Nada Mihoković Kumrić, književnica, te Ivana Grubačević i Danijela Pralas, knjižničarke i djelatnice Gradske knjižnice Velika Gorica, odlučilo je o dobitnicima natječaja. Ove godine nagrađena su dva pisma u kategoriji odraslih, dva pisma u kategoriji srednjoškolskih pisama te četiri pisma u kategoriji dječjih pisama. Pohvalu će dobiti i najljepše oblikovano pismo. Ovim putem prosudbeno povjerenstvo također zahvaljuje svima ostalima koji su sudjelovali u natječaju, a ne nalaze se među nagrađenima.

Dobitnicima nagrada bit će uručene nagrade Hrvatske pošte i Gradske knjižnice Velika Gorica te priznanja za sudjelovanje u natječaju.

Dobitnici nagrada su:

Kategorija naj dječje pismo:

1. Dragi gospodine Gutenberg (zaporka: knjiga), napisao JAN GOMBAREVIĆ, Velika Gorica

2. Dragi braco (zaporka: 0908), napisala EVA TOPOLKO MIRIĆ, Lukavec

3. Draga mama (zaporka: 25823), napisao MATIJA BOJKO, Lukavec

4. Draga moja bako (zaporka: SLADOLED 12345), napisala IVA KARLOVIĆ PAPAK, Velika Gorica

Kategorija naj srednjoškolsko pismo:

1. Dragi nepoznati pišče (zaporka: 55 555 Nepoznati pisac), napisala LUCIJA STIPIĆ, Velika Gorica

2. Draga Ana (zaporka: riječinapapiru3285), napisla Ana Župetić, Velika Gorica

Kategorija naj pismo odraslih:

1. Draga moja (zaporka: Narcis Sara), napisala SARA MALIĆ, Velika Gorica

2. Draga M. (zaporka: 102422), napisala MARTINA ŽIC, Zagreb

Pohvala za estetski najljepše pismo:

Ala, antiko moja! (zaporka: Zorislava), napisala IVNA DEBELIĆ, Velika Gorica

Dodjela nagrada i podjela priznanja održat će se u subotu 12. svibnja 2018. u 11.00 sati u Središnjem odjelu Gradske knjižnice Velika Gorica, Zagrebačka 37, Velika Gorica.

Skip to content