Što čitati ljeti? Književne preporuke za ljeto

Historia est magistra vitae, pa tako i mi zaključujemo kako će i ovoga ljeta čitatelji s malo manje sreće ostati bez ljetnih hitova koji brzo nestaju s naših polica i preporučnih stolova! Iako novi naslovi u knjižnicu redovito pristižu, jednostavno ih je nemoguće nabaviti u broju dostatnom da se zadovolje čitateljski apetiti baš svih koji ih žele posuditi. Zato vam nudimo popis već potvrđeno dobrih književnih poslastica za duge i vruće ljetne dane – naslovi od kojih ste neke možda i čitali, na neke možda i zaboravili, ali među kojima ima i onih novijih na koje možda niti ne biste obratili pažnju, ali bilo bi šteta da vam promaknu – kako i zašto? Pa, krenimo!

vrijemeizmedukrojenja

Vrijeme između krojenja / Maria Duenas

Ako namjeravate ovoga ljeta pročitati samo jednu knjigu, onda neka bude jedna, ali vrijedna – i odeblji čitateljski zalogaj ako vodimo računa o njezinih gotovo 650 stranica… Iako je u prvom planu sudbina pripovjedačice – španjolske modistice – u pozadini se nižu događanja na vremenskoj crti najubrzanijeg stoljeća u povijesti svijeta do sada. Turbulentna vremena zahtijevaju hrabre junakinje, a takva je i Sira Quiroga, po zvanju krojačica, ali kako vrijeme odmiče, bit će primorana poprimiti i brojne nove uloge kojima će za sebe i druge pomoći skrojiti neko novo vrijeme, neki novi svijet.

pokupitcuteiodvesti

Pokupit ću te i odvesti / Niccolo Ammaniti

Nešto manjeg formata, ali također s impresivnih 500-tinjak stranica teksta, ovo je možda najbolji roman talijanskog književnika Niccole Ammanitija. Njegovi su tekstovi trileri koji to nisu, napetice koje čitate bez daha iako nema akcijskih scena i sličnog što inače oduzima dah… Kao i u ostalim njegovim tekstovima prisutan je neočekivani obrat nakon kojeg radnju kompletnog romana morate razmotriti u drugom ključu. Izazovno, zanimljivo, odlično ispripovijedano, slagalica u kojoj tek nakon posljednjih stranica romana sve sjeda na svoje mjesto.

snjeznosljepilo

Snježno sljepilo / Ragnar Jonasson

U poplavi skandinavskih trilera/krimića/horora islandska književnost iznjedrila je nešto na granici noira što će svakako bolje odgovarati onima kojima nije do eksplicitnih opisa sakaćenja i mučenja žrtava. Romanom „Snježno sljepilo“ Ragnar Jónasson započeo je ciklus romana „mračni Island“ o mladom inspektoru Ariju Thoru Arasonu koji neposredno nakon završene Policijske akademije dobiva službu u gradiću Siglufjörđur na samoj granici polarnog kruga. Kako to obično biva, uz privatni život glavnog istražitelja pratimo i rješavanje slučaja ubojstva mlade žene i poznatog pisca…

kupinovovino

Kupinovo vino / Joanne Harris

Omiljena britanska autorica francuskog porijekla, najpoznatija po magičnom romanu „Čokolada“, osim spomenutog najpoznatijeg, ispisala je i niz drugih, jednako slatkih i zavodljivih, koji su neko vrijeme sustavno izlazili u izdanju sada nepostojećeg Algoritma. Jedan od njih je i „Kupinovo vino“ , priča o uspješnom piscu koji se proslavio romanom o ljetima iz djetinjstva provedenima s tajanstvenim vinarom Joeom u engleskoj provinciji. Nakon toga inspiracija kao da ga više ne sluša, a uspjeh prvog romana više nije ponovio. Igrom slučaja – ili ne – Jay bježi u pitoreskno francusko mjesto koje neodoljivo podsjeća na mjesto njegove mladosti. Tajanstvena Marise tek je jedan od izazova s kojima se treba suočiti.

samocaprimarnihbrojeva

Samoća primarnih brojeva / Paolo Giordano

Odličan roman o samoći, o nemoći komunikacije onda kad je trauma koju nosite previše teška da biste ju mogli ispripovjediti drugome, bilo kome. Alice i Mattia dvoje su mladih ljudi koji svatko za sebe nose takvu vrstu traume. Jednaki u svojoj samoći, stvaraju zajednički emotivni prostor koji će ih zauvijek povezati. U pogovoru ove knjige Andrea Zlatar piše kako je svojim debitantskim i nagrađivanim romanom fizičar Paolo Giordano otvorio vrata samoće, prostora gdje nikoga nema, gdje nas nitko neće naći, gdje nam nitko neće ponuditi pomoć – ruku, poljubac, dodir. Prostora u kojem čovjek živi sam. Roman je to u kojem nema sretnog kraja, nema katarze, nema iskupljenja. Pa ipak, ako po nečemu želite zapamtiti ovo ljeto, neka to bude po ovoj sjajno napisanoj emotivnoj intimnoj drami.

pompeji

Pompeji / Robert Harris

Robert Harris možda je poznatiji po svojim špijunskim trilerima, no za ljubitelje povijesnih knjiga on je prije svega vrstan pisac povijesnih romana u kojima savršeno spaja svoje umijeće pripovijedanja s povijesno potvrđenim događajima oko kojih je u stanju ispresti savršeno prihvatljivu verziju stvarnih događaja. Stari Rim njegova je inspiracija u nekoliko romana koje je napisao, a „Pompeji“ su odlična prilika da se upoznate s ovim dijelom Harrisova opusa. Roman opisuje događaje posljednjih dana prije poznate erupcije Vezuva te tijek same erupcije, nepravovremenu evakuaciju dijela stanovnika, tragične sudbine koje su zadesile pojedince. Ujedno, kao i u ostalim romanima, razotkriva tajne kanale, zakulisne igre i pokvarenost političke scene Staroga Rima, vrsno kao malo tko. Iako je riječ o fikciji, kako smo već spomenuli, nakon čitanja ovog romana bit ćete uvjereni da se sve zbilo upravo tako.

pokojnigospodingallet

Pokojni gospodin Gallet / Georges Simenon

Otprije nekoliko godina kontinuirano izlazi ciklus romana o pariškom inspektoru Maigretu pa ponovno imamo tu sreću uživati u dobrim starim whodoneit romanima u kojima su glavni lik ipak nečije – moždane vijuge. Iako su svi romani iz spomenutog Simenonovog ciklusa za svaku preporuku,  Maigret u ovom konkretnom proživljava jedno vruće ljeto u kojem ga iscrpljuje i usporava pasja vrućina pariških ulica, no ni krivcima nije ništa lakše… Trivijalan slučaj ubojstva trgovačkog putnika sve se više zapetljava u bizaran slučaj upoznajući nas s jednim neobičnim čovjekom i njegovom životnom pričom.

klubnepopravljivihoptimista

Klub nepopravljivih optimista / Jean-Michel Guenassi

Pariz, šezdesete. „Klub nepopravljivih optimista“ iz naslova ovog romana izdvojen je stražnji prostor jednog pariškog bistroa na kojeg slučajno nabasa junak i potpuno se oduševi – književnici Jean-Paul Sartre i Joseph Kessel opušteno sjede i (nespretno) igraju šah! Zapanjujuće je otkriće da postoje mjesta na kojima tek tako možete ugledati svoje idole, u vremenu kada su to još bili književnici i intelektualci, a ne nogometaši i starlete. Tako započinje priča koja nas vodi kroz burne šezdesete godine u Francuskoj, uz panoramu društvenih događaja, glazbe, filma i naravno, sazrijevanja glavnog junaka. Roman je osvojio cijenjenu Goncourtovu nagradu po izboru francuskih gimnazijalaca, ali to ne znači da je namijenjen isključivo tinejdžerima. Slobodno se poslužite!

sofijinsvijet

Sofijin svijet : roman o povijesti filozofije / Jostein Gaarder

Podnaslov ove knjige upućuje nas da je to „Roman o povijesti filozofije“. Zvuči preteško da biste za ovom knjigom posegnuli baš za ljetnih ferija, zar ne? Hoćete li nam vjerovati kad vam kažemo da nije nimalo teško? Pa, vjerovali ili ne, zaista je tako! U ovom modernom klasiku Gaarder je na jednostavan način prikazao povijest ljudske misli, traganje za smislom ili kako god želite nazvati ovu disciplinu koja nam pomaže u odgovaranju na vječna pitanja o postanku i smislu života i svemira. Namijenjena je mladima, ali opet, kao i kod prethodnog naslova… navalite!

pjesmasudnjegdana

Pjesma sudnjeg dana / George R. R. Martin

Knjiga za sve rockere. Dok se u međuvremenu profilirao kao autor epske fantastike i postao planetarno poznat sa serijalom „Igra prijestolja“, i ranije je Martin bio poznat kao vrstan pisac svega što graniči s fantastikom. U ovom romanu glavni je junak novinar i pisac Sandy Blair koji kreće u potragu za preživjelim članovima legendarnog benda „Nazgul“ inspiriranih Tolkienovom mitologijom. Razgovarajući s glazbenicima evocira nostalgične uspomene na kultne šezdesete, ali svjedoči ponovnom usponu benda uz pomoć nimalo bezazlenih, neobjašnjivih sila…

norveskasuma

Norveška šuma / Haruki Murakami

Iako je mnogo popularnije čitati elitističkog „Kafku na žalu“, svim početnicima u Murakamiju preporučujemo ipak „Norvešku šumu“. To je roman kroz koji ćete najbolje upoznati teme koje okupiraju književnost ovog hitmejkera kojeg vole čitatelji širom svijeta, a čini se da je među mlađom populacijom postao kultni roman koji svakoga ljeta plane s polica naše knjižnice. Priča o neuhvatljivoj Naoko i mladiću koji se ne može riješiti opsesije tom djevojkom priča je o nemogućnosti ostvarenja tradicionalnih oblika ljubavi u suvremenom svijetu. Današnja ljubav sastoji se više od čežnje, žudnje i iščekivanja, od slike ljubavi, nego od realizacije ljubavi same. Kako tužno i kako, na žalost, istinito.

lisica

Lisica / Dubravka Ugrešić

Priče o tome kako nastaju priče. Pisano u prvom licu, više nego pričama sliče esejima ili autobiografskim zapisima autorice. Ova knjiga posveta je piscima i pisanju, onima čije priče mijenjaju čitatelja. Ako ste propustili ovaj naslov, pa čak i ako ne volite Dubravku Ugrešić, ovo je knjiga koju vrijedi pročitati.

blato

Blato / Milana Vlaović

„Blato“ je prvi roman kojim nam se predstavila dotadašnja novinarka i tekstopiskinja, danas kolumnistica jednog popularnog ženskog časopisa Milana Vlaović. Žena koja se već odavno – možda upravo zbog kvalitete svoga pisanja – riješila stigme kojom ju se opisuje kao „ženu nogometaša“. Između urbane proze i limunada možda je ovakva vrst pisanja upravo karika koja nedostaje – čitko i umjereno, linearno pripovijedanje, životna priča koja prikazuje stvarnost koju bi neki najradije pomeli pod tepih, ali je na svu nesreću još uvijek nečija stvarnost.  Gradića u provinciji kakav opisuje Milana Vlaović u svome „Blatu“ ima i previše, a malo je onih kojima uspijeva iščupati se odande. Glavnoj junakinji to je ipak uspjelo, ali je li cijena tog uspjeha bila i opravdana? Pročitajte i procijenite sami.

vodapaucina

Voda, paučina / Nada Gašić

U ovo doba u kojem smo okruženi katastrofama, možda je nezahvalno preporučiti roman koji započinje još jednom – legendarnom poplavom Zagreba 1964. godine. No voda koja je preobrazila Zagreb tih godina kao da još negdje duboko i nevidljivo teče i pruže svoje mokre pipke sve do sadašnjosti u kojoj se događa naizgled nešto sasvim odvojeno. Nekoliko vremenskih tokova, nekoliko sudbina koje će povezati ista voda zapetljani su u finu paučinu jedinstvenog pripovjedačkog umijeća Nade Gašić, autorice za koju nam je žao što ne piše više i ne objavljuje češće.

drenje

Drenje / Luka Bekavac

Jedan od najoriginalnijih hrvatskih pisaca koji se pojavio u zadnjih deset godina u Hrvatskoj. „Drenje“ mu je prva u ciklusu koji je zatvorio (?) romanima „Viljevo“ i „Policijski sat“. Ujedno je i jedna od najjezovitijih knjiga koje možete pročitati, koja uz svu svoju atmosferičnost i koncentriranost na događaje (ili njihovu odsutnost), ujedno progovara o postratnoj svakodnevici i bezperspektivnosti hrvatske zbilje. Nećemo vam lagati, ova knjiga od čitatelja traži pojačani angažman, ali kad se jednom probijete kroz početak teksta, bit ćete nagrađeni izazovnom igrom koja vas vodi kroz otvore u vremenu i prostoru, a naredni Bekavčevi romani bacit će na ono što ste saznali u „Drenju“ sasvim novo svjetlo.

Život jahača u trenutku skoka konja preko prepone Dragan Jurak

Život jahača u trenutku skoka konja preko prepone / Dragan Jurak

Novoobjavljena knjiga književnih eseja filmskog i književnog kritičara Dragana Juraka daleko je od suhoparnog. Oslanjajući se uglavnom na autobiografska iskustva utkana u doživljaj književnoga teksta, čak i prelazi okvire onoga na što smo do sada navikli čitati kao esej i postaje čitkom i prohodnom prozom koja nam govori o onome što je autor pročitao i kako je to doživio na način da poželimo poznavati svaki spomenuti tekst ili književnog autora. Osim toga – glazba, svakodnevne misli, susreti – osobni i ini, impresije krajolika, usputni životni događaji koji svaki na svoj način počinju odražavati književnost koja čitanjem postaje dijelom našeg doživljavanja svijeta. Ovo je knjiga koja će u svakom slučaju zabaviti svakog ljubitelja književnosti.

irmina

Irmina / [crtež i tekst] Barbara Yelin

Grafički roman „Irmina“ temelji se na biografiji autoričine bake. To je priča o mladoj Njemici Irmini na školovanju u Londonu koja se zaljubljuje u jednog od prvih crnih studenata na Oxfordu, a zahvaljujući stanodavki radikalnih feminističkih stavova postaje simpatizerka emacipacije svih marginalnih skupina društva. Nakon što je financijska situacija natjera na povratak u Njemačku pred sam početak Drugog svjetskog rata, životne okolnosti natjerat će ju da iznevjeri sve svoje mladenačke ideale i potiho prihvati nacizam. Kako i zašto ljudi odustaju od svojih uvjerenja? Roman otvara uznemirujuća i bolna pitanja o ulozi običnih ljudi u zločinačkim režimima.

dobar-dan-tugo

Dobar dan, tugo / prilagodba i crtež Frederic Rebena prema romanu Francoise Sagan

Da ne bi bilo zabune, „Dobar dan, tugo“ koji preporučujemo stripovska je prilagodba kratkog romana koji je tada vrlo mlada Françoise Sagan objavila sredinom pedesetih godina, a čija je priča odmah uzburkala javno mijenje. Roman govori o hedonističkom ljetovanju oca i kćeri u vili na francuskoj Azurnoj obali, opisuje mondeni život prožet svim vrstama užitaka, površan, lagan kao ljetni povjetarac. Cécile je mlada i željna lagodnog života, otac boemski mijenja mlade ljubavnice, i njihova uživancija teče prilično ugodno i predvidljivo sve dok se ne pojavi Anne, zrela žena za koju je Cécile uvjerena da će konačno biti ona kojoj otac neće moći odoljeti i svim silama nastoji spriječiti da se to dogodi jer ju doživljava kao prijetnju svom lagodnom životu.  Majstorski ilustrirana verzija u stripu Fréderica Rébéne uljepšat će i vaše ljetne čitateljske trenutke.

morbidtasteforbones

A morbid taste for bones / Ellis Peters

Tko se sjeća TV serije o bratu Cadfaelu, benediktincu i bivšem križaru koji se skrasio u samostanu u zelenoj i šumovitoj pokrajini Shrewsbury u Engleskoj? Sada je Cadfael samostanski travar, a neobični slučajevi i umorstva kao da se lijepe za njega. E pa u našem Book corneru možete pronaći prve tri knjige iz ciklusa romana prema kojima je snimljena spomenuta serija. Ako ste raspoloženi za ponavljanje ili usavršavanje engleskog jezika, kao i za ugođaj srednjovjekovnih Umorstava u Midsomeru, potražite ovaj i naredna dva naslova u našoj knjižnici!

Skip to content