Stare priče iz Osijeka velikogoričkog liječnika Zvonimira Lovrića

U petak 9. veljače 2018. u 17.30 sati u Središnjem odjelu Gradske knjižnice Velika Gorica, Zagrebačka 37, održat će se predstavljanje dviju knjiga velikogoričkog liječnika prim.doc.dr.sc. Zvonimira Lovrića.

Prva od njih, Zbrinjavanje politraumatiziranih : stručni priručnik, medicinska je knjiga u kojoj se autor bavi traumama s aspekta svoje uže struke – kirurgije i traumatologije. O knjizi će govoriti stručni recenzent prof. prim. dr.sc. Ivan Lovrić, dr.med., voditelj Zavoda za traumatologiju Klinike za kirurgiju, KBC Osijek.

Druga knjiga, Stare priče iz mog Osijeka, u svakom pogledu predstavlja odmak od autorove profesije. U njoj se vraća svojoj mladenačkoj ljubavi – pisanju – te sadrži priče i anegdote iz vremena autorova odrastanja i mladenaštva sedamdesetih i osamdesetih godina u rodnom Osijeku. U tim memoarskim prozama okupljene su priče pronađene „u starim papirima“, iz vremena prije nego što su se zaredale druge obaveze i životne okolnosti. Knjigu će predstaviti moderatorica susreta Katja Matković Mikulčić i glazbenik Miroslav Škoro, autorov osječki prijatelj i autor predgovora knjizi koji na jednom mjestu u predgovoru kaže sljedeće:

„Cone je i u struci, i u životu i u prijateljstvu, pa tako i u ratu, po latinski, in medias res. Ukratko, takav je i kad piše. Od prve rečenice, od prve riječi, od prvog slova, čitatelj je unutra. Čitatelj mora biti unutra jer druge opcije jednostavno nema.“

Prim.doc.dr.sc. Zvonimir Lovrić, dr.med. profesor Visoke Škole u trajnom zvanju je specijalist opće kirurgije i uže specijalnosti traumatologije, zaposlen u Kliničkoj bolnici Dubrava Zagreb na Zavodu za traumatologiju i ortopediju Klinike za kirurgiju. Rođen u Osijeku 1954. godine gdje je završio i gimnaziju. Medicinski fakultet je diplomirao u Zagrebu, a opću kirurgiju specijalizirao u (tada) Općoj bolnici Osijek. Doktorirao je 1999. godine s temom iz ratne kirurgije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Naslovni docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, viši znanstveni suradnik. Višegodišnji predavač kirurgije i traumatologije na ZVU Zagreb, te poslijediplomskih tečaja iz traumatologije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i Osijeku. Pozivni predavač na USUHS (Vojno – medicinska akademija Sjedinjenih država).

Ratni kirurg tijekom Domovinskog rata kako u Osječkoj bolnici, tako i na terenu kao pripadnik Mobilnih kirurško – anestezioloških ekipa Specijalnih jedinica policije MUP-a RH.

Član je više međunarodnih udruga u području traumatologije te istaknuti član APIMSF (The Ambroise Pare International Military Surgery Forum) – svjetske udruge vojnih kirurga – koje je bio predsjednikom od 2011. do 2013. Sada je glavni tajnik te udruge.

Objavio je preko 30 znanstvenih i stručnih radova iz područja kirurgije te više tekstova iz područja traumatologije u udžbenicima kirurgije tiskanima u Hrvatskoj i svijetu.

Dugi niz godina bavi se problemima ustroja trauma sustava u Republici Hrvatskoj, izazovima u zbrinjavanju politraumatiziranih te nastojanjima u uspostavi nacionalnog trauma registra.

Sudjelovao je na velikom broju međunarodnih i domaćih kongresa, stručnih sastanaka i simpozija.

Za zasluge u Domovinskom ratu odlikovan je s pet odličja, a za rad u promicanju znanja o ratnoj kirurgiji priznanjem „Michael E. DeBakey“ koje dodjeljuje USUHS u Washingtonu.

Stare priče iz mog Osijeka
Zbrinjavanje politraumatiziranih
Predstavljanje knjiga
U petak, 9. veljače 2018. u 17.30 sati
Gosti:
Doc. prim. dr.sc. Zvonimir Lovrić, dr.med.prof., autor
Prof. prim. dr.sc. Ivan Lovrić, dr.med., stručni recenzent knjige „Zbrinjavanje politraumatiziranih“
Miroslav Škoro,
autor predgovora knjige „Stare priče iz mog Osijeka“
Katja Matković Mikulčić,
moderatorica susreta

Gradska knjižnica Velika Gorica
Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37, Velika Gorica

Skip to content