Radovi Štefice Dijanežević – izložba

Izložba kojom nastavljamo niz kreativnih amatera – stvaratelja likovnih uradaka koji prezentiraju svoje radove u izlogu Knjižnice Galženica ima naziv “Radovi Štefice Dijanežević”. Izložbom se uključujemo u obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

Štefica Dianežević  rođena je 13. travnja 1966. u Zagrebu. Pohađala je i uspješno završila Prehrambeno-poljoprivrednu školu te se zapošljava u OPZ Velika Gorica, gdje radi na raznim poslovima do 2003 godine. U braku je i ima dvoje odrasle djece. Živi u Veleševcu u Općini Orle.

Ljubav prema kreativnosti i umjetnosti kod nje se javlja još od djetinjstva, ali nije imala prilike razviti se sve do spleta okolnosti koje su dovele do nastanka invalidnosti u kasnim četrdesetim godinama. Kroz borbu za život i rehabilitacije pronašla je inspiraciju u bojama i materijalima te krenula u svijet umjetnosti kroz iznošenje svojih emocija borbe za život na platna.

Odlaskom u invalidsku mirovinu 2006. godinu te pohađanjima raznih rehabilitacija i terapija, u duši osamljene osobe probudila se želja za stvaranjem uradaka kojima će razveseliti svoju obitelj.

Samouka umjetnica-amater željela je pokazati javnosti da osobe s invaliditetom mogu mnogo, pa tako i raditi razne kreativne uratke.

Član je Udruge invalida „Suncokret“ Velika Gorica, Udruge umirovljenika Općine Orle, podupire rad KUD-a Veleševec i čuvarica je narodne baštine svog kraja. Bavi se zapisivanjem narodnih običaja te pomalo i napiše koju riječ.

Prema svojim mogućnostima organizira volonterske kreativne radionice za djecu i tako pokušava prenijeti svoje znanje i vještine te na taj način uljepšati dane djeci.

Prvi put izlaže svoje radove u Knjižnici Galženica u Velikoj Gorici. Izložba se može razgledati od 19. studenoga do 3. prosinca 2018.

Vilenjaci

„Vilenjaci – bića koja stanuju u mašti usamljenih osoba. Baš tako, sami u dubini tamne šume, tamo gdje ih nitko ne čuje i ne vidi…. Dobrota njihove duše, srce prepuno ljubavi, lice s osmjehom, ali suzne oči.

Zar ih ne čujete noću kako cvrkuću….  ?

Da, to su oni, vilenjaci iz šume, duboke tamne, u krošnjama visokog drveća njihove oronule, ali vesele kućice.“  Štefica Dijanežević

Autorica izložbe htjela je prikazati svoju osamljenost, ali i borbu za priznanjem ravnopravnosti osoba s invaliditetom u društvu u kojem živi.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom 

Nakon što su Ujedinjeni narodi 3. prosinca proglasili Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, Komisija za ljudska prava je, u rezoluciji od 5. ožujka 1993. godine, pozvala zemlje članice da ističu obilježavanje tog datuma kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu. Prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom, osobe s invaliditetom uključuju one osobe koje imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprečavati njihovo puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na jednakoj osnovi s ostalima.

Skip to content