Psi pomagači na Dječjem odjelu

Međunarodni dan dječje knjige obilježava se na rođendan H. C. Andersena 2. travnja. Cilj obilježavanja ovog dana je ukazati na važnost dječje knjige te razvijati ljubav prema čitanju. Dječji odjel Gradske knjižnice Velika Gorica odlučio je ove godine Međunarodni dan dječje knjige posvetiti djeci s poteškoćama te svim zainteresiranim pokazati koliko napora i ustrajnosti moraju uložiti ova djeca u svladavanju nečega što je mnogima samorazumljivo čitanje i hodanje. U posjet nam dolazi prof. Ivom Kovačić i tri terapeutska psa koja djeci pomažu u svladavanju svakodnevnih aktivnosti.

SRIJEDA 02.04.2014. u 13,30
Dođite, vidite, naučite nešto novo!

“Teško je pričati o utjecaju psa pomagača na emocionalni razvoj djeteta s teškoćama bez emotivnog opisa. Veza koja se stvori između psa i djeteta je nešto što niti jedna znanstvena metoda ne može izmjeriti, pridodati neki koeficijent, promil, postotak. Ne može se gradirati niti statistički obraditi, ali svejedno je ovdje.
Možemo reći da je pas nezamjenjiv motivator u terapijskim procesima, ali on je puno toga više za dijete. Pas je djetetu prijatelj u igri, netko s kim može podijeliti svoje loše i dobre dane, netko tko ga neće krivo pogledati jer ne zna izgovoriti slovo R, jer ne zna pisati, računati. Pas je djetetov prijatelj koji u djetetu vidi samo ono što dijete zna, u čemu je dobar, što može i veseli se svakoj maloj sitnici koju dobije od djeteta.
Zbog čega pas u terapiji? Zato što dijete zaslužuje da ga netko prihvati upravo onakvim kakvo ono jest. Najveća lekcija koju nas pas može naučiti jest prihvatiti bez očekivanja, bez osuđivanja.”

                                                                   (https://www.facebook.com/psi.pomagaci?fref=ts)

Skip to content