Prijavite se na radionicu knjigoveštva i naučite izrađivati knjige

Kako nastaje knjiga? Tko su ljudi koji još uvijek ručno uvezuju knjige stvarajući tako prava mala umjetnička djela? Iako u suvremenom svijetu ručne tehnike uvezivanja zamjenjuju knjigoveški strojevi, stari knjigoveški zanat još je uvijek na cijeni ako u rukama želite držati sasvim poseban predmet. Ako želite saznati i naučiti kako sami stvarati i uvezivati knjige, pravo mjesto za vas je radionica ručne izrade knjigoveških proizvoda u Gradskoj knjižnici Velika Gorica!

Radionica ručne izrade knjigoveških proizvoda i ukrasne ambalaže namijenjena je svima koji su zainteresirani za izražavanje kroz knjigovešku formu. Nakon uvoda u povijest razvoja knjigoveških proizvoda, fokus će biti na praktičnom radu, na izradi knjiga i ukrasne ambalaže. Izrađivat ćemo proizvode za svakodnevnu uporabu koristeći se svakodnevnim i/ili lako dostupnim materijalima i alatima.

Kroz povijest ručne izrade knjiga i ukrasne ambalaže vodit će vas grafička inženjerka Ana Brigljević, knjigoveža i docentica s Katedre za knjigoveštvo i ambalažu Grafičkog fakulteta u Zagrebu dr. Branka Lajić. Kroz osam radionica koje će se održavati svake sijede od 27. veljače do 17. travnja 2019. s terminom u 18.00 sati, polaznici će naučiti izrađivati blokove, ukrasne kutije, fascikle, knjižni blok, tvrdi uvez knjige sa zaštitnom kutijom te ambalažu za nakit. Ručna izrada ovih proizvoda prvenstveno se bazira na besprijekornoj tehnici, svrsishodnoj formi i ukrasnoj opremi, te je jedan od osnovnih načina preventivne zaštite knjižne građe koju masovna, industrijska proizvodnja ne može pružiti.

Prijave za sudjelovanje u radionici ručne izrade knjigoveških proizvoda primaju se putem e-maila posudba@knjiznica-vg.hr, a s obzirom da je broj sudionika ograničen na deset, prvih deset prijavljenih moći će se priključiti radionici.

Prvi susret je 27. veljače 2019. u 18.00 sati u Gradskoj knjižnici Velika Gorica, Središnjem odjelu za odrasle, Zagrebačka 37. Sudjelovanje u radionicama kao i sav potreban materijal besplatni su za sve polaznike.

Radionica ručne izrade knjigoveških proizvoda i ukrasne ambalaže

27. veljače – 17. travnja 2019.

Gradska knjižnica Velika Gorica

Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37

Skip to content