Preporuke s Dječjeg odjela – ljeto 2020.

Tko je Antonio? / Susanna Mattiangeli, Mariachiara Di Giorgio

Iz naslovnice slikovnice, na kojoj se pojavljuje osam slika Antonia, moglo bi se reći da je dijete. Normalno dijete koje skače, čita, boji se i skriva se kad se boji. Otvaranjem korica, otkrivamo da je malo reći da je Antonio jednostavno dijete. U stvari, kad je s mamom i tatom, Antonio je sin, s bakom je unuk, s tetom nećak, a s rođacima rođak. U vrijeme nogometa je napadač, u autobusu je putnik, ali i majmun koji visi na drveću tropske šume…

škola na rubu pameti

Škola na rubu pameti / Tomislav Zagoda

Knjige za djecu pune su svakojakih junaka, ali nijedna nema ovakve kao što su junaci osnovne škole  Žige Klepca Rimca. Postoje brojne škole, ali samo ova škola radi prema programu Škole za smijeh. Duboko udahnite i uživajte uz Tonija Propadala, Žanu Mravunac, ravnatelja Đuru Živčića, Nikicu Demonju, Sokrata i druge nezaboravne likove ove čudesne knjige!

sami na cilome svitu

Sami na cilome svitu / Olja Savičević Ivančević, Svjetlan Junaković

Dvoje usamljene djece, dječak i djevojčica, i dva samotna otoka, kreću na put jedni prema drugima, doživljavajući usput avanture u kojima sudjeluju i sunce i mjesec, dide i babe, tragajući za odgovorom na pitanje što je to dom i prijateljstvo.

što sam sve naučio do škole

Što sam sve naučio do škole (i to sam) / Andrijana Grgičević

U kratkoj priči autorice Andrijane Grgičević “Što sam sve naučio do škole (i to sâm)”, budući prvašić daje duhovito uobličene odgovore na 10 najvažnijih dječjih pitanja o svijetu i životu.
Kako su se upoznali mama i tata? Ili kako je izgledao svijet prije njega?
Dječak odgovara na razna dječja pitanja o svakodnevnim predmetima i ljudima koji ga okružuju, ali odlučuje ne podijeliti sve što zna. Shvaća da je tolika mudrost nešto izvanredno, no treba ostaviti vremena za prijatelje i igru.

cijeli svijet se grli

Cijeli svijet se grli / Manuela Monari

Kada su tata i mali Medo krenuli na jesensku šetnju šumom nisu ni znali da će se ona pretvoriti u jednu divnu priču. Tople boje i prigušeni zvukovi malom su se Medi učinili kao zagrljaj šume s medom. A uskoro je otkrio da se sve na ovom svijetu grli, da smo svi u jednom zagrljaju i da je u njemu najljepše završiti dan ili čitanje slikovnice. Predivno ilustrirana slikovnica talijanskih autorica govori o povezanosti svega u univerzumu, na djeci pristupačan način, otvarajući im sva čula i puneći srce.

mitologija

Mitologija : zgode slavenskih bogova / Melania Kapelusz

Knjiga Mitolologija – Zgode slavenskih bogova , prikazuje malo znani svijet vjerovanja naših predaka. Pripovijesti o stvaranju svijeta i ljudi te stare predaje kojima su se objašnjavale zastrašujuće prirodne pojave oduševit će čitatelje svih naraštaja.

dječja kvizopedija

Dječja kvizopedija : budi genij!

Možeš li pronaći rijeku Amazonu na karti svijeta? A gdje se nalazi planina Fuji? Znaš li razlikovati ulogu bijelih i crvenih krvnih stanica? Znaš li po čemu je poseban čudnovati kljunaš? Razlikuješ li Picassove i Rembrandtove slike? A tenisku i bejzbolsku lopticu?
Ne? Onda je ovo idealna knjiga za tebe. Pročitaj detaljno razrađene fantastične podatke, promućkaj glavom u 50 nevjerojatnih slikovnih kvizova i postani početni, pa napredni i na kraju kvizovski GENIJ!

kiosk

Kiosk / Anete Melece

Kiosk je topla i neočekivana priča o nekome tko je zaglavio pronalazeći način da bude slobodan. Iz priče se može izvući snažna poruka, ako se dovoljno potrudimo, uspjet ćemo ostvariti svoje ciljeve bez obzira na sve što nas sprječava u tome.

Drhturavi-Vitez

Drhturavi vitez / Kestutis Kasparavičius

Antun gleda kroz prozor i nimalo se ne veseli jeseni, sve je tmurno i sivo. I tako su se jednog dana s neba počele spuštati lake bijele snježne pahuljice. Savršeno vrijeme da sve patke izvuku svoje klizaljke i krenu na klizalište, ali i da se Antun pokaže pred susjedom Kržuljicom. Nepredvidivim spletom okolnosti, sramežljivi Antun postaje junakom cijele priče! Ovo je još jedna zgodna i poučna priča, koju je napisao i ilustrirao cijenjeni litavski umjetnik Kestutis Kasparavičius, o pačiću Antunu i njegovu viteškom djelu jedne lijepe zime u malome gradu Patkogradu.
magarac se osjeća poniženo

Magarac se osjeća poniženo : ruganje i odbacivanje bole / Tatjana Gjurković i Tea Knežević

Slikovnica “Ruganje i odbacivanje bole: Magarac se osjeća poniženo”, kao što i sam naslov govori, bavi se osjećajem poniženja kod djece. Poniženje je emocija koja se javlja kao reakcija na ponašanje druge osobe koja nam se namjerno ruga, vrijeđa nas, ismijava ili čini nešto drugo kako bi nas ponizila. Poniženje najčešće osjećamo kao kombinaciju emocija srama, ljutnje, ljubomore i straha, ali sve više istraživanja potvrđuje da ju osjetimo i kao bol u tijelu.U ovoj priči o magarcu i njegovim prijateljima, djeca će upoznati osjećaj poniženja i naučiti kako ga prepoznati i imenovati kod sebe. Naučit će kako se mogu zauzeti za sebe, odnosno izreći što im smeta i što ih je povrijedilo.
čarobne priče

Snježno kraljevstvo : čarobne priče

Čarobno kraljevstvo Arendelle krije mnoge zanimljive priče. Upoznaj daleke krajeve i zanimljive stanovnike u društvu Ane i Elze i njihovih prijatelja. Kakvo je ljeto na dalekom sjeveru i kako izgleda zabava na snijegu? Čemu se veseli Olaf te što je sudbina namijenila Ani i Elzi?

Tigar-koji-je-svratio-na-čaj-

Tigar koji je svratio na čaj / napisala i ilustrirala Judith Kerr

Tigar koji je svratio na čaj jedna je od omiljenijih dječjih priča napisanih u 20. stoljeću. Opisuje nenadani posjet tigra jednoj britanskoj obitelji, kojoj pojede i popije sve što je pronašao u hladnjaku. Pripremajući se za tigrov ponovni dolazak, obitelj kupuje zalihu namirnica, no do ponovnog susreta ipak nikad nije došlo.

i ja mogu spasiti svijet

I ja mogu spasiti svijet / Loll Kirby

U vrijeme klimatskih promjena, djeca diljem svijeta podižu svijest kako bi pokušala spasiti planet. Upoznajte dvanaest mladih aktivista iz različitih dijelova svijeta koji govore i poduzimaju mjere protiv klimatskih promjena. Saznajte kako su se odlučili nešto promijeniti, što točno rade i na koje prepreke nailaze. Na kraju knjige su podaci i praktični savjeti koji potiču mlade čitatelje da i sami postanu aktivisti poduzimajući jednostavne, ali učinkovite korake kod kuće i u školi. Budućnost Zemlje ovisi o svakome od nas!

krijesnica koja se zove

Krijesnica koja se zove baš kao ti / Nataša Jukić

Krijesnica koja se zove baš kao ti priča je za sve naraštaje. Svatko će, bez obzira na uzrast, razumjeti zašto je priča o ovoj posebnoj Krijesnici jako važna. Jer Krijesnica te svojom iskričavošću, domišljatošću i mudrošću privuče k sebi i ti zajedno s njom osjećaš nepravdu svijeta, bol Mudroga Stabla, nemoć Mjeseca i snagu Vjetra i, baš zato, zajedno s njom odlučuješ naučiti popraviti svijet. Može li se svijet popraviti? Može. Uz pomoć prijateljstva, s ljubavlju, razgovorom i maštom. Svaki se otkrhnuti svijet može popraviti, barem malo, a Krijesnica koja se zove baš kao ti poučit će malene slušače i čitače kako se to radi.

moj tata

Moj tata zeko / Zoran Maljković

Svakakve ti se avanture mogu dogoditi u životu ako baš tvoj tata mora biti uskrsni Zeko u trgovačkom centru. O tim neodoljivim stvarima možeš čitati u ovoj knjizi. A saznat ćeš i da možeš upoznati prijatelja kakvog možda nisi nikad ni sanjao, a bio je stalno pokraj tebe. I ima još, samo se osvrni.

Kako_prestrasiti_cudoviste

Kako prestrašiti čudovište / Jana Bauer

Još jedna pustolovina iz pera Jane Bauer, autorice Strašne vile i Ding dong priča. Autorica na zanimljiv način opisuje razne vrste čudovišta kojih se bojimo, ali i da se svako čudovište također boji nečega i na taj način se može istjerati. Ovo je priča o neustrašivosti, hrabrosti i spremnosti na pomoć koju svako dijete treba pročitati!

Mamin zmaj

Mamin zmaj / Piret Jaaks

Slikovnica Mamin zmaj estonske dramaturginje i spisateljice Piret Jaaks govori o odnosu majke i djeteta kroz djetetove oči, te o tome kako oboje uče nositi se sa svojim emocijama.Ovo je srdačna i draga priča za djecu kroz koju će i roditelji i djeca naučiti da treba pričati o emocijama, o tome kako vlastito ponašanje utječe na tuđe emocije. Spoznajemo da u svima nama postoji zmaj koji ponekad želi vikati i rigati vatru, ali nadamo se da ćemo ga svi u nekom trenutku moći poslati na Mjesec.
batine u prahu

Batine u prahu / Iva Olujić, Ana Kadoić

Slikovnica o neobičnim batinama u prahu koje su putovale svemirom i pokušavale posvađati stanovnike. Tako su stigle i do planeta Beblja na kojem su živjela mala djeca.
Batine su bile zadovoljne i uspješne sve dok djeca nisu narasla.

Skip to content