Preporuči muški – preporuke

Knjižničari su s Marsa, a knjižničarke s Venere… Dobro mi baš i nismo s Venere, ali sudeći prema odabiru knjiga koji je za vas ovaj puta napravio (na naš nagovor!) kolega Saša, naši su dečki definitivno s Marsa – oklopni bataljon, oklopnici smrti, aboridžinski šišmiš koji za sobom vuče trag smrti, krvavi križarski ratovi, ubojstva, kataklizme… brrr! Čitaju li dečki išta normalno? Morat ćete ih pitati sami, a do tada uživajte u našoj prvoj pravoj muškoj preporuci (dio prvi)!

Šišmiš

Jo Nesbo: Šišmiš

Prvi roman danas planetarno popularnog „nasljednika Stiega Larssona“ Joa Nesboa. Ubojstvo norveške glumice Inger Holter u dalekom Sydneyu dovodi bivšeg komandosa, a danas inspektora Harryja Holea iz hladnog Osla u vrelinu Australije. Situacija postaje sve složenija i slojevitija, nova ubojstva su na pomolu, a Harryjevo putovanje dalekom Australijom sve ga više povezuje s aboridžinskim mitom o čovjeku šišmišu koji za sobom vuče trag smrti.

Anubisova vrata

Tim Powers: Anubisova vrata

U knjizi “Anubisova vrata” ćete na jednom mjestu naći plejadu izuzetno osebujnih likova: drevnog egipatskog čarobnjaka, suvremenog milijunaša, vukodlaka, grozno deformiranog klauna, mladu ženu maskiranu u dječaka, Lorda Byrona isprana mozga, te junaka priče, profesora Brendana Doylea. Dvadeset četiri godine nakon prvog objavljivanja na hrvatskom jeziku, novo, osvježeno izdanje jednog od legendarnih romana žanra koji s godinama ništa nije izgubio na upečatljivosti i originalnosti.

Božji rat nova povijest križarskih ratova

Christopher Tyerman: Božji rat – nova povijest križarskih ratova

Božji rat priča snažnu, užasavajuću priču o križarskim ratovima – eksplozivnu mješavinu vjerskog pohoda i pohlepe za bogatstvom koja je povela golemu kršćansku vojsku u napad na islamski svijet. Autor daje jasan prikaz izvanrednog putovanja kroz nekoliko stoljeća koje je stvorilo europske narode, preobrazilo katoličku crkvu i stvorilo templare, hospitalce i teutonske vitezove te završilo s muslimanskom vladavinom u velikom dijelu Europe.

Oklopni bataljon

Josef Škvorecky: Oklopni bataljon

Oklopni bataljon Josefa Škvoreckog, u kojem nesmiljeno ismijava komunističku vojsku i njezino nakaradno okruženje, bez daljnjega je najbolji sljednik genijalnog Švejka. Iako napisan 1954., Bataljon se iz “vladajućih” razloga na izvornom češkom jeziku pojavio tek 1971., i to u Kanadi, kamo je autor prebjegao sa suprugom. Na Zapadu je roman odmah proglašen književnom senzacijom i uvršten među najbolja humoristično-satirična ostvarenja, uz bok Hellerovoj Kvaki 22. Kultni roman razornog humora s tek pokojim premcem u povijesti književnosti!

Oklopnici smrti

Sven Hassel: Oklopnici smrti

Roman Oklopnici smrti, kojeg su kad je izišao u Engleskoj okrstili “romanom grozote”, povest će vas na nemilosrdnu vožnju kroz pakao na zemlji kojeg su stvorili – ljudi.

Strahotne priče Svena Hassela zasnivaju se na njegovim vlastitim doživljajima u njemačkoj vojsci. Osam je puta bio ranjen i borio se u Rusiji, Italiji i Francuskoj.

Brži od smrti

Josh Bazell: Brži od smrti

Genijalno napisan, brz, duhovit, Brži od smrti jedna je od onih knjiga koju ne možete prestati čitati sve do furioznoga kraja. Medvjeđa Šapa, bivši pacijent glavnog junaka doktora Petera Browna, nezaboravan je lik čije se replike pamte i ponavljaju, a originalan humor kojim pršti ovaj najneobičniji i najotkačeniji triler posljednjih godina jednostavno je nenadmašan. Josh Bazell svojim će vas prvijencem u kojem se ludom brzinom izmjenjuju scene bolnice, potjere i mafijaških obračuna oboriti s nogu i potpuno osvojiti.

Neil Gaiman: Američki bogovi

Već tisućama godina putnici sa svih strana svijeta posjećuju sjevernoamerički kontinent donoseći sa sobom svoja vjerovanja, svoje obrede, svoja božanstva. A bogovi? Oni ostaju zajedno s doseljenicima, čak i kad vjerovanje u njih ugasne. Ostaju kao sjene nekadašnjih moćnika, bijedni marginalci iz polusvijeta prizemne Amerike, životareći, neprekidno krpajući kraj s krajem dok se puk klanja novim američkim bogovima: Televiziji, Autocestama, Kompjuterima. Krstareći Amerikom uoči konačnog obračuna između novih i starih bogova ,  bivši kažnjenik Shadow postaje svjedokom i sudionikom čudnih, čudesnijih i najnevjerojatnijih zbivanja koja prethode oluji kataklizmičkih razmjera. No što jedan običan smrtnik može sam protiv panteona?

Siva zona

Goran Tribuson: Siva zona

Svi klišeji dobrog krimića su tu: razbarušeni policijski inspektor kojeg je žena napustila, a njegov život krenuo nizbrdo. Sve češće poseže i za čašicom… Ovo je drugi Tribusonov roman iz sada već kultnog serijala o policijskom istražitelju Nikoli Baniću, tako očito (i tako dobro!) inspiriran američkim noirom i prigodno prenesen u zagrebački milje osamdesetih. Nakon ove knjige poželjet ćete se vratiti prvom Banićevom slučaju, zatim nastaviti sa trećim, četvrtim, petim…

Skip to content