Predstavljanje knjige “Permakultura” Karmele i Miroslava Kiš i proslava 1. rođendana Tranzicijske grupe u Velikoj Gorici

U utorak 12. svibnja 2015. u 18.00 sati u prostoru Središnjeg odjela za odrasle Gradske knjižnice Velika Gorica održat će se predstavljanje knjige Karmele i Miroslava KišPermakultura: održivi vrt, zbrinuta zemlja, sretni ljudi“. Knjiga je sveobuhvatni priručnik o permakulturnim načelima i postupcima, nedavno je objavljena u izdanju nakladničke kuće Planetopija iz Zagreba, a u njoj Karmela i Miroslav Kiš, koji permakulturu prakticiraju već više od desetljeća, donose vlastita znanja i iskustva. Što je permakultura, njezina filozofija, etika, načela i osnovni pojmovi objašnjeni su u prvom dijelu, središnji dio pripao je vrtlarstvu, dok posljednji dio govori o psihopermakulturi ili kultiviranju sebe u skladu s prirodom kao jedino trajno bogatstvo koje pojedinac može steći. Iako praktičan priručnik, knjiga daje nadahnuće i viziju novog društva, budućnosti koja počinje sada: brigom za Zemlju.

Briga za Zemlju, briga za ljude i mudar nadzor populacije i potrošnje materijalnih dobara tri su osnovna načela permakulture.

Iako u srcu permakulture leži vrtlarstvo, ona se bavi i proizvodnjom zdrave hrane, smanjenjem stvaranja otpada i zagađenja planeta, održivom gradnjom, zdravorazumskim oblikovanjem ljudskih obitavališta i dizajnom ljudskih zajednica. Odlikuje je održivost, bioraznolikost i stvaranje žilavih, stabilnih prirodnih ekosustava.

Permakultura je iznimno duhovna i istodobno čvrsto ukorijenjena u praktičnom svakodnevnom materijalnom svijetu. Pojedinca ohrabruje da prepozna i ostvari promjenu u sebi i tako mijenja svijet: “Najprije napravi svoj vrt!”

!Pozor! Prije točno godinu dana, 12. svibnja 2014. godine, u Središnjem odjelu za odrasle Gradske knjižnice Velika Gorica održan je prvi sastanak Tranzicijske grupe u Velikoj Gorici. Pod vodstvom Gordane Dragičević iz Udruge ZMAG pokrenuta je inicijativa za osnivanje grupe koja je u proteklih godinu dana uspjela pokrenuti male, ali za našu lokalnu zajednicu važne i zanimljive stvari – osnovan je zajednički vrt (Dragoljub Vrćak) u kojem je održano i nekoliko praktičnih vrtlarskih radionica, pokrenut je sajam zdrave hrane i slobodne razmjene (Krameraj/Domaći plac), pokrenuta inicijativa za pokretanje lokalne grupe solidarne razmjene (uz edukacijska predavanja za proizvođače i kupce) te se jednom mjesečno u knjižnici održava Četrti četrtek – radionice razmjene vještina koje volonterski vode članovi Tranzicijske grupe, a otvorene su za sudjelovanje i suradnju svim zainteresiranim građanima.

Nakon predstavljanja knjige „Permakultura“ pozvani ste na proslavu prvog rođendana naše marljive Tranzicijske grupe – dođite i saznajte kako im se i Vi možete pridružiti i doprinijeti pozitivnim promjenama u našem gradu!

Permakultura: održivi vrt, zbrinuta zemlja, sretni ljudi
predstavljanje knjige Karmele i Miroslava Kiš
i proslava 1. rođendana Tranzicijske grupe u Velikoj Gorici
gosti: Karmela i Miroslav Kiš, autori
Tranzicijska grupa Velika Gorica
utorak, 12. svibnja 2015. u 18.00 sati
Gradska knjižnica Velika Gorica, Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37

Skip to content