Predstavljanje knjige o “Gospinom pjesniku”, dalmatinskom prosvjetitelju fra Petru Kneževiću

U srijedu 16. svibnja 2018. u 19.00 sati u knjižnici ćemo predstaviti čak dva nova zanimljiva znanstvena naslova. Riječ je o knjigama „Fra Petar Knežević – Gospin pjesnik i glazbenik“ Hrvojke Mihanović-Salopek i Hane Breko Kustura te „U ogledalu znanstvenih prosudbi“ Hrvojke Mihanović-Salopek.

Hrvojka Mihanović-Salopek znanstvena savjetnica u Zavodu za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU, a u knjizi „U ogledalu znanstvenih prosudbi“ okupljeni su znanstveni radovi s područja autoričinih književnopovijesnih istraživanja te književnokritički radovi s područja kroatistike i slavistike. Namijenjena je posebice kroatističkim stručnjacima te studentima kroatistike, komparatistike i slavistike, ali i ljubitelji književnosti pronaći će u njoj neke nove i nepoznate detalje o hrvatskim piscima i filolozima.

U knjizi „Fra Petar Knežević – Gospin pjesnik i glazbenik“ po prvi put je sustavno prikazana vrijedna književna i glazbena djelatnost fra Petra Kneževića, dalmatinskog prosvjetitelja iz 18. stoljeća. Riječ je o velikom stvaratelju, autoru čuvenog Gospina plača, prve Mise na hrvatskom jeziku te čak tri glazbena rukopisa koji se čuvaju u Sinju i na Visovcu. Nakon čudesnog ozdravljenja Knežević se zavjetovao služiti promicanju Gospine slave, a neke od svojih najljepših pjesama marijanske tematike posvetio je Gospi Sinjskoj.

Obje knjige predstavit će autorica dr.sc. Hrvojka Mihanović-Salopek i dr.sc. Tihomil Maštrović, recenzent i znanstveni savjetnik u Zavodu za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU.

Hrvojka Mihanović-Salopek i Hana Breko Kustura: Fra Petar Knežević – Gospin pjesnik i glazbenik
Hrvojka Mihanović-Salopek: U ogledalu znanstvenih prosudbi predstavljanje knjiga
Gosti: dr.sc. Hrvojka Mihanović-Salopek, autorica, Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU
dr.sc. Tihomil Maštrović, recenzent, Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU
Srijeda, 16. svibnja 2018. u 19.00 sati
Gradska knjižnica Velika Gorica
Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37

Skip to content