Predstavljanje knjige Josipa Kovačevića “Mrtva vojska u hodu”

U izdanju Naklade K. Krešimir objavljena je nova knjiga Josipa Kovačevića, književnika i kulturnog djelatnika iz Buševca. U knjizi „Mrtva vojska u hodu“ Josip Kovačević obradio je jednu od najaktualnijih političko-povijesnih tema – Bleiburg, Križni put i događaje vezane uz kraj Drugog svjetskog rata, a likovi su mahom naši seljaci i obični ljudi koji su se našli u paklu rata.

Predstavljanje knjige održat će se u srijedu, 8. svibnja 2019. u 19.00 sati, u Gradskoj vijećnici, zgrada Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, Zagrebačka 37. O knjizi će govoriti autor Josip Kovačević, urednica knjige Marica Kordić, a kulturna djelatnica Romana Rožić, dipl. TV i filmska redateljica rodom iz Buševca i dugogodišnja suradnica Ogranka Seljačke sloge Buševec, iznijet će svoj osvrt na knjigu i burna događanja opisana u njoj, a koja su neizbježno obilježila i područje Turopolja. Moderatorica predstavljanja je ravnateljica Gradske knjižnice Velika Gorica Katja Matković Mikulčić.

Tekstove iz knjige čitaju Drago i Matija Katulić, a u popratnom umjetničkom programu nastupa Ogranak Seljačke sloge Buševec.

Josip Kovačević rođen je 9. ožujka 1936. u Buševcu, u Turopolju. Završio je osnovnu školu u rodnom mjestu i Zagrebu, a srednju ekonomsku školu u Zagrebu. Radio je desetljećima kao knjigovođa u Radioindustriji (RIZ) Zagreb, a sada je u mirovini. Bio je osnivač i urednik lpkalnog lista „Glas Buševca“ i „Godišnjaka“ Ogranka kulturno-umjetničkog društva Seljačka sloga Buševec. U tom se društvu bavio i amaterskom kazališnom djelatnošću (redatelj i glumac). Od početka 60-tih godina objavljuje novele i članke u raznim listovima i časopisima. Među njegovim objavljenim djelima valja istaknuti „Ženidbu turopoljskog plemenitaša Vida Lackovića“, roman „Tragom vezirskog tuga“, priče za djecu „Jastreb iz turopoljskog luga“, monografiju „Obiteljska zadruga plemenitih Kovačevića“ te „Dramska djela“. Najizvođenije djelo mu je „Turopoljska svadba“ koja je izvođena na radiju te uprizorena na kazališnim daskama i televiziji.

Mrtva vojska u hodu

predstavljanje knjige Josipa Kovačevića

 Gosti: Josip Kovačević, autor

Marica Kordić, urednica knjige

Romana Rožić, dipl. TV i filmska redateljica

Katja Matković Mikulčić, ravnateljica Gradske knjižnice Velika Gorica

Tekstove iz knjige čitaju Drago i Matija Katulić

U umjetničkom programu nastupa Ogranak Seljačke sloge Buševec

Srijeda, 8. svibnja 2019. u 19.00 sati

Gradska vijećnica

POUVG, Zagrebačka 37

Skip to content