Potraga – ilustracije slikovnice Manuela Šumberca – izložba

“Manuel Šumberac (1988.), autor  slikovnice Potraga, dobio je nagradu Grigor Vitez za najbolje ilustracije za stariju dob djece za slikovnicu Jurica i kuckalo protiv dosade, ilustriravši tekst Romana Simića. Prije toga njih su dvojica oživjeli Babu Jagu u hvaljenoj slikovnici Baba Jaga i div Zaborav. Očaravajuće je ilustrirao je i slikovnicu s iskakalicama Snježna kraljica. Osim ilustracija i naslovnica koje objavljuje po cijelome svijetu, Manuel se bavi animiranim filmom, za što je također dobio više nagrada: kao glavni animator na filmu Guliver Zdenka Bašića i za svoj film Escargot. Dvaput je osvojio i glazbenu nagradu Porin. Prvi put za Gibonnijev spot Žeđam, a drugi put za oblikovanje albuma Hladnog piva Svijet glamura. Nevjerojatno svestran i talentiran umjetnik.

Ova prekrasna i jednostavna priča s malo riječi i upečatljivim ilustracijama priča je o nastanku prijateljstva. Ono nastaje dok se radi nešto drugo ili dok se traga za nečim drugim. Manuel je detaljan i vrlo slojevit ilustrator – na naizgled čistoj stranici nalazi se mnoštvo detalja. Ova je slikovnica i dobra zabava za istraživanje, jer će djeca moći pratiti trag svakog pojedinog psa i kako svaki reagira: jedan vrlo predano traži i sudjeluje uživljavajući se u potragu, drugi samo njuška i ništa ne nalazi, jedan samo prolazi… Svaki ima svoj izraz lica i svaki je na svoj način duhovit. Ovo je slikovnica koja će zabaviti i djecu i odrasle.” (izvor: Profil knjiga)

Manuel Šumberac magistrirao je animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Član je Hrvatskog društva filmskih djelatnika. Aktivno djeluje u području animiranog filma i ilustracije. Autor je animiranih filmova, glazbenih video spotova, namjenskih filmova, knjiga za djecu, naslovnica knjiga itd. Za svoj je rad višestruko nagrađivan.


Nagrade i priznanja:
2020. “GOLD MEDAL” za ilustracije na “JIA ILLUSTRATION AWARD 2019″
2019. “OVCA U KUTIJI” nagrada dječjeg žirija za najbolju hrvatsku slikovnicu
2019. “SILVER AWARD” za ilustracije na “JIA ILLUSTRATION AWARD 2019″
2019. “HONORABLE MENTION” za ilustracije na “3×3 ILLUSTRATION SHOW NO.16″
2018. “MERIT AWARD” za ilustracije na “IJUNGLE ILLUSTRATION AWARDS 2018″
2018. “EXCELLENT PRIZE” za ilustracije na  “JIA ILLUSTRATION AWARD 2018″
2018. “OKTAVIJAN ZA NAJBOLJI NAMJENSKI FILM” na “27. DANIMA HRVATSKOG FILMA”
2018. “GRIGOR VITEZ” za ilustraciju za djecu starije dobi

https://www.manuelsumberac.com/potraga

Izložba se može razgledati od 26. veljače do 15. ožujka 2020.

Skip to content