Po dragomu kraju – predstavljanje knjige

Pozivamo Vas na 273.Matičin četvrtak, 29. rujna 2022.g. u 19,30 u Područnu knjižnicu Galženicu, gdje će biti predstavljena poetska fotomonografija “PO DRAGOMU KRAJU”, autora Marijana Grakalića i Zorana Osrečaka. Voditeljica programa bit će Darija Žilić. Ako niste u prilici pogledati predstavljanje uživo u knjižnici, nakon nekolikon dana snimka će biti dostupna putem mrežne stranice Ogranka www.matica-gorica.hr.

Naslov knjige preuzet  je iz istoimene zbirke pjesama  Dragutina Domjanića „Po dragomu kraju“  koja je tiskana davne 1933. godine. I upravo to jest posveta  kulturi i baštini  zelinskog kraja.

Marijan Grakalić je renomirani pisac, a Zoran Osrečak uspješni profesionalni fotograf.  Svojim su zajedničkim radom osmislili posebnu formu poetske monografije.

Naime, Grakalić je u sažetim formama sublimirao doživljaj kraja, prolaznosti, memento mori, sve sutone i bljeskove zelinskog kraja, dok je Osrečak svojim objektivom pružio nimalo tipičnu sliku kraja.

Umjesto raskošnih fotografija koje bi nudile ornamente i prikazivale kićenost svagdana, Osrečak se odlučio za  crno bijele fotografije koje bilježe slike polja, napuštene kuće, kurije,crkve, mlinove, jezera, vinograde.

Zanimljivo je da na fotografijama  nema ljudi, već je sve posvećeno prirodi, te povijesnosti prirode i kraja, jer se protok vremena vidi i osjeća i u poeziji i na fotografijama.

Nakladnik je Pučko otvoreno učilište Sv. Ivan Zelina, a godina izdanja 2021.

Foto: K. Kuzmec

Snimka predavanja:

Skip to content