Pišite pisma i sudjelujte u natječaju “Pišem ti pismo” od 3. do 30. travnja 2018.

„Pišem ti pismo…“ natječaj je Gradske knjižnice Velika Gorica kojeg u suradnji s Hrvatskom poštom raspisujemo svake godine u travnju. Natječaj raspisujemo povodom Svjetskog dana pisanja pisama – obilježava se 11. svibnja – s ciljem razvijanja pismenosti, ali i podsjećanja na pomalo zaboravljenu, starinsku vještinu pisanja pisama.

Proteklih godina na adresu knjižnice pristizala su raznorazna pisma, a tijekom travnja poštari su imali pune ruke posla donoseći nam hrpice ručno ispisanih omotnica iz mnogih gradova Lijepe naše. Pristizala su nam zaljubljena, melankolična, ispovjedna i obračunavajuća pisma, pisma naivnog, razočaranog, čeznutljivog pa i ljutitog tona… To je dokaz da pisanje pisama ipak nije toliko zaboravljeno i da je lijepo, a možda i razboritije ponekad nekome prenijeti nešto upravo putem pisma, u papirnatom obliku, svjesni da smo prije toga promislili jer jednom napisano ostaje zauvijek.

I ove godine očekujemo pregršt vaših pisama! Pišite prema vlastitoj inspiraciji, o onome što vas muči, pišite onima kojima upravo, i možda samo, u pismu možete objasniti nešto. A ako vam inspiracija nikako ne dolazi, evo i našeg prijedloga ovogodišnje teme. Naime, ove godine obilježava se 550. obljetnica smrti Johannesa Gutenberga koji je izumio prvi europski tiskarski stroj te kojemu možemo zahvaliti nastanak prve tiskane knjige. Nakon njega, omogućeno je masovnije širenje pismenosti, znanje je postalo dostupnije, a jednom zapisano i tiskano u obliku knjige ostalo je sačuvano za generacije koje dolaze. Neka to budu inspirativne misli s kojima ćete krenuti u osvajanje nagrada na natječaju „Pišem ti pismo“!

Pravila natječaja su sljedeća:

 1. pismo treba biti napisano rukom (ako ste u mogućnosti priložite i tiskanu kopiju teksta pisma)
 2. i poslano poštom na adresu knjižnice uz naznaku natječaja i kategorije u kojoj se natječete. Ove godine nagradit ćemo natjecatelje u tri kategorije: Naj pismo odraslih, Naj srednjoškolsko pismo i Naj dječje pismo. Adresa knjižnice je: Gradska knjižnica Velika Gorica
  Natječaj Pišem ti pismo
  (kategorija)
  Zagrebačka 37

  10410 Velika Gorica
 3. Pismo treba biti potpisano šifrom koju sami odaberete.
 4.  U kovertu zajedno s pismom stavite i manju zatvorenu kovertu sa istom šifrom u kojoj ćete navesti svoje podatke: ime i prezime, grad iz kojeg pišete, e-mail adresu i kontakt broj telefona kako bismo vas mogli obavijestiti o rezultatima natječaja.
 5. Natječaj je otvoren od 3. do 30. travnja 2018. te u obzir za nagrade ulaze sva pisma poslana poštom na navedenu adresu knjižnice.

O naj pismima odlučit će prosudbeno povjerenstvo u sastavu: književnica Nada Mihoković-Kumrić te knjižničarke Gradske knjižnice Velika Gorica Ivana Grubačević (Središnji odjel za odrasle) i Danijela Pralas (Dječji odjel). Rezultati natječaja bit će objavljeni na web stranici knjižnice, a svi sudionici bit će osobno obaviješteni. Nagrade osiguravaju Gradska knjižnica Velika Gorica i Hrvatska pošta, a u pitanju su knjige i vrijedni filatelistički materijali koji će vam omogućiti da postanete i ostanete ljubitelji pisanja pisama.

Dodjela nagrada i priznanja održat će se u subotu, 12. svibnja 2018. u Gradskoj knjižnici Velika Gorica, Središnjem odjelu za odrasle, Zagrebačka 37.

Pišem ti pismo… natječaj za naj pismo
„Što je zapisano, to je i sačuvano“
3. – 30. travnja 2018.
Gradska knjižnica Velika Gorica
Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37

Skip to content