Pišem ti pismo… natječaj za najpismo (11. travnja – 6. svibnja 2016. godine)

Kao i svake godine u proljeće, Gradska knjižnica Velika Gorica u suradnji s Hrvatskom poštom ponovno raspisuje natječaj u pisanju najboljih pisama, i to povodom Svjetskog dana pisanja pisama koji se širom svijeta obilježava 11. svibnja. Natječaj Pišem ti pismo… ove godine slavi svoj peti rođendan, a namijenjen je svima koji znaju i žele pisati, te svoja razmišljanja, želje i nade uputiti imaginarnom nekom kojem će moći otvoreno iznijeti sve što im je na duši.

Proteklih godina natječaj je organiziran sa određenom središnjom (uglavnom književnom) temom pa ste tako pisali Ivani Brlić Mažuranić i Šegrtu Hlapiću, svom omiljenom književnom liku i slavnom znanstveniku Nikoli Tesli. Na svjetskoj razini ova je godina u znaku velike 400. obljetnice Shakespeareove smrti i na nacionalnoj u znaku 100. obljetnice objavljivanja „Priča iz davnina“ Ivane Brlić Mažuranić, no nama su ipak najvažnije i najdraže obljetnice koje slavi naša knjižnica! Ove godine obilježavamo 130. godina od osnutka Prve čitaonice u Velikoj Gorici, što znači da smo jednako toliko stari, a naš Dječji odjel slavi okrugli, 10. rođendan. Prošle godine i Područna knjižnica Galženica obilježila je 35. godina svoga djelovanja, pa vi sad recite nije li to nešto što vrijedi obilježiti… pa i pisanjem pisama!

Stoga nam pišite o svemu onome što vas veže uz knjižnicu, čitanje i vaše knjižničare, uz police pune knjiga među kojima možete satima lutati i otkrivati nove svjetove skrivene u knjigama, uz onu posebnu čaroliju koju u vama pokreće čitanje.

No možete pisati i o bilo čemu što vam je važno, o onome što vas inspirira, svoja pisma uputite i onima koji to od vas ne očekuju, možda nekome kome se dosad niste usudili obratiti, a sada, eto, imate i tu priliku: u pismu iznesite svoja razmišljanja, opažanja, ono što se možda i ne usudite izgovoriti, a papir ipak podnosi sve – pa pišite i glumcima, političarima, natjecateljima The Voicea, prijateljima s Facebooka, tajnim simpatijama, roditeljima, bakama i djedovima, pišite o onome što vas je dirnulo, što vas pokreće i o onome što vas ljuti.

Poznato je da je pismo i jedna od književnih kategorija, pa su tako zbirke stvarnih kao i imaginarnih pisama kao epistolarni romani ušli i u povijest književnosti, a neka su pisma postala tako slavna da ih se citiralo još generacijama… zato se potrudite da i vaše pismo ima glavu i rep i da bude napisano urednim rukopisom, jer sva pisma koja nam šaljete na natječaj trebaju biti napisana ručno (ako želite, možete priložiti i tiskanu verziju pisma).

Pismo pošaljite isključivo putem pošte u periodu od 11. travnja do 6. svibnja 2016. O naj pismu odlučit će naš žiri: književnica Nada Mihoković-Kumrić te knjižničarke Gradske knjižnice Velika Gorica Ivana Grubačević i Lidija Badanjak.

Pisma šaljite na adresu:

Gradska knjižnica Velika Gorica
Natječaj za naj pismo
Zagrebačka 37
10410 Velika Gorica

… a svoje podatke – ime i prezime, adresa, broj telefona ili mobitela, te e-mail (ako ga imate) – u zasebnoj zatvorenoj koverti priložite pismu kako bismo vas mogli kontaktirati ako (kad!) vaše pismo osvoji nagradu. Pismo potpisujete šifrom koju zapisujete i na kovertu s podacima.

Nagrade se dodjeljuju u dvije kategorije: nagrada za dječje naj pismo i nagrada za naj pismo odraslih, a u svakoj kategoriji dodjeljujemo po tri nagrade.

Nagrade dodjeljuju Hrvatska pošta i Gradska knjižnica Velika Gorica, a dodjela će se održati u subotu 14. svibnja 2016. u 11.00 sati u Gradskoj knjižnici Velika Gorica.

Skip to content