Pisanice za dušu

U petak 22. ožujka 2013. u 19.00 sati u Područnoj knjižnici Galženica bit će otvorena izložba Olinke Skok Presečki Pisanice za dušu. Uvodnu riječ održat će ma. povijesti umjetnosti i knjižničarstva Martina Salaj, a u glazbenom dijelu programa nastupit će posebna gošća sopranistica Klasja Modrušan.
Olinka Skok-Presečki (rođena 1961. u Varaždinu) profesorica je hrvatskog jezika i književnosti i diplomirana knjižničarka. Od 1989. godine živi i radi u Samoboru. Oslikavanjem pisanica bavi se već više godina.“Na malom i zaobljenom prostoru, što zahtijeva prilagodbu perspektive i dinamike slikarske radnje na način starih oslikavanja antičkih vaza, ili još ranije, grnčarije iz pretpovijesnih kultura, uspjela je oblikovati svijet vlastitih povijesnih reminiscencija,“ napisao je uz njenu prvu izložbu pisanica Đuro Vidmarović. Osim tradicionalnih stiliziranih biljnih motiva – cvijeća, listova, grančica, na njenim su pisanicama hrvatske čipke, glagoljska slova, portreti poznatih povijesnih osoba i likova koje su stvorili veliki svjetski umjetnici, motivi građevina, osobito sakralnih…

U ovo uskršnje vrijeme, kada će se uz riječi „ovo jaje za ljubav se daje“ izražavati i prijateljstvo i ljubav i pomirenje, Olinkine pisanice svjedoče o snazi dobrote i ljepote te o vječnoj ljudskoj potrebi za stvaranjem i darivanjem.
Mr. sc. Marija Ivanović

Pisanice za dušu II.
Olinke Skok-Presečki

otvorenje izložbe
uvodna riječ: Martina Salaj, mag. povijesti umjetnosti i knjižničarstva
posebna gošća: Klasja Modrušan, sopran
petak,  22. ožujka 2013. u 19 sati
Područna knjižnica „Galženica“, Velika Gorica, Trg S. Radića 5

Skip to content