Pedeset nijansi suvremeniji

U ponedjeljak 15. travnja u 19.00 sati u Središnjem odjelu za odrasle Gradske knjižnice Velika Gorica, Zagrebačka 37, na našoj mjesečnoj književnoj tribini S knjigom na ti! ugošćujemo dva suvremena klasika hrvatske književne scene šezdesetih i sedamdesetih godina – Darija Žilić ovoga puta razgovara sa književnicima Alojzom Majetićem i Branislavom Glumcem. I dok danas književnim top listama vladaju sve nijanse sive, primjećujemo da je već pedeset godina prošlo od objavljivanja Majetićeva romana Čangi, prvog romana koji je u Hrvatskoj uzburkao duhove i možda jedinog protiv kojeg je tada poveden sudski postupak zbog nemorala. U sedamdesetima ponovno jedan takav roman uznemiruje autoritete, ali gotovo čitavo desetljeće ne silazi sa vrhova ljestvica najprodavanijih knjiga; riječ je o romanu Zagrepčanka Branislava Glumca, jednom od trojice (uz Majetića i Majdaka) rodonačelnika erotske slobode u pisanju. Kroz razgovor s ovim nezaobilaznim autorima suvremene hrvatske proze saznajte da smo već davno prije nego je odasvud zasivilo i mi svoje knjige za utrku imali!
Alojz Majetić, pjesnik, prozaik i dramski pisac (1938, Rijeka). Bio je tajnik Društva hrvatskih književnika, urednik časopisa Paradoks i Republika.U književnost je ušao kao izraziti promotor jezičke razigranosti i slobode (proza u trapericama, žargonska poezija). Protiv njegova romana Čangi (1963) poveden je sudski postupak zbog nemorala i povučen je iz prodaje da bi se poslije pojavio u donekle promijenjenom obliku pod naslovom Čangi off gottoff (1970). Iako je zabranjivan zbog slobodnijih erotskih scena, slobodnijeg izričaja i uličnog žargona, roman je izazvao veliku čitateljsku pozornost.
Branislav Glumac, pjesnik i pripovjedač, likovni kritičar (1938, Smederevo). Autor je Antologije suvremene makedonske poezije (1979) i hrvatske suvremene ljubavne poezije (Moja prva ljubavna pjesma, 1973), pisao je i za teatar. Godine 1960. izdaje zajedničku debitantsku zbirku Pjesme s Alojzom Majetićem i Zvonimirom Majdakom, kasnije piše prozu među kojom je najpopularnije djelo  Zagrepčanka (1975), kratki roman koji je do konca osamdesetih danas nezamislivih 11 izdanja! Zagrepčanka se bavi sudbinom promiskuitetne i buntovne djevojke iz zagrebačkoga komunističkog visokog društva.

Skip to content