Od ponedjeljka 1. lipnja i Velikogoričani sami biraju knjige!

Od ponedjeljka 1. lipnja 2020. dozvoljen je ulazak korisnika u prostore svih lokacija Gradske knjižnice Velika Gorica kao i samostalno biranje knjiga, ali u skladu s dosadašnjim odlukama i preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te Smjernicama za pripremu i rad čitaonica u knjižnicama u uvjetima epidemije COVID-19 Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Također će biti moguće koristiti studijske čitaonice u Središnjem odjelu za odrasle i Područnoj knjižnici Galženica dok će čitaonice dnevnog tiska i igraonica Dječjeg odjela do daljnjeg ostati zatvorene. Korištenje korisničkih računala još uvijek nije moguće.

Također se neznatno mijenja radno vrijeme knjižnice koje će biti prilagođeno ljetnom radnom vremenu gdje će svaka od lokacija biti otvorena u jednoj smjeni. Radno vrijeme knjižnice ostat će isto do kraja ljeta, odnosno do kraja mjeseca kolovoza.

Upute za ulazak korisnika u slobodni prostor knjižnica u uvjetima epidemije Covid-19

Upute stupaju na snagu u ponedjeljak 1.6.2020.

Upute za korisnike prilikom ulaska i boravka u prostorima knjižnice:

 1. Pri ulasku u prostor knjižnice obavezno je dezinficirati ruke sredstvom za dezinfekciju postavljenim na ulazu.
 2. Naglasak je na minimalnom zadržavanju u knjižnici.
 3. Moguće je kretanje korisnika po prostoru slobodnog pristupa knjižnice uz izbjegavanje bližeg socijalnog kontakta te poštivanje propisanog razmaka od 2 metra od ostalih korisnika knjižnice.
 4. Radi ograničenja o istovremenom broju osoba u zatvorenom prostoru, broj korisnika koji istovremeno borave u knjižnici je: u Središnjem odjelu za odrasle najviše 5 korisnika, u Dječjem odjelu najviše dvoje korisnika s pratnjom i najviše 3 korisnika u Područnoj knjižnici Galženica. Ako u knjižnici u nekom trenutku boravi maksimalno dozvoljen broj korisnika, tek nakon izlaska jedne osobe, u prostor može ući iduća.

Upute za korisnike za vrijeme boravka u čitaonici:

 1. U čitaonici Središnjeg odjela za odrasle dostupna su 3 mjesta za rad korisnika, te 3 mjesta u Područnoj knjižnici Galženica.
 2. Djelatnik knjižnice bilježi vrijeme ulaska korisnika u čitaonicu, kontakt podatke i vrijeme napuštanja čitaonice.
 3. U čitaonici su utvrđena mjesta za rad korisnika natpisom Mjesto za rad.
 4. Preporučujemo da korisnici unaprijed rezerviraju svoje mjesto za rad, posebno ako se namjeravaju duže zadržati u čitaonici. Svi kontakti nalaze se na sljedećem linku: http://www.knjiznica-vg.hr/kontakti/
 5. Korištenje korisničkih računala još uvijek nije moguće, ali korisnici slobodno mogu koristiti vlastita prijenosna računala.

Upute vezane uz knjižnične usluge:

 1. Posudba knjiga omogućena je uz minimalno zadržavanje u knjižnici.
 2. Preporučujemo vam da u knjižnicu dolazite s popisom knjiga koje želite posuditi ili da prethodno napravite rezervaciju knjiga kako bismo ubrzali rad s korisnicima
 3. Prije dolaska u knjižnicu pregledajte naš katalog na https://vgorica.zaki.com.hr/pages/search.aspx?&currentPage=1&searchById=-1 i odaberite naslove koji vas zanimaju. Građu možete naručiti: izravno putem e-kataloga, putem e-maila odjela gdje je građa vidljiva za posudbu, telefonski u lokacijama u kojima je građa trenutno raspoloživa http://www.knjiznica-vg.hr/kontakti/ ili osobno u knjižnici s popisom željenih naslova koje ćemo potražiti za vas. Kao i uvijek, naravno, možete se pouzdati i u knjižničarsku preporuku
 4. Sva knjižnična građa produžena je do 1. lipnja i za razdoblje zatvorenosti knjižnice neće biti naplaćena zakasnina. Nakon 1. lipnja za nevraćene knjige zakasnina se naplaćuje.
 5. Studijske čitaonice u Središnjem odjelu za odrasle i Područnoj knjižnici Galženica otvaraju se za korisnike.
 6. Čitaonice dnevnog tiska i igraonica Dječjeg odjela do daljnjeg ostaju zatvorene.
 7. Korištenje korisničkih računala još uvijek nije moguće.

Radno vrijeme knjižnice po lokacijama:

Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37

ponedjeljak, srijeda, petak od 8.00 do 14.00 sati

utorak, četvrtak od 14.00 do 20.00 sati

subota od 8.00 do 12.00 sati

Dječji odjel, Zagrebačka 37 (potkrovlje)

ponedjeljak, srijeda, petak od 8.00 do 14.00 sati

utorak, četvrtak od 14.00 do 20.00 sati

subota zatvoreno

Knjige iz Dječjeg odjela subotom možete vratiti u Središnji odjel za odrasle

Područna knjižnica Galženica, Trg Stjepana Radića 5

ponedjeljak, srijeda, petak od 14.00 do 20.00 sati

utorak, četvrtak od 8.00 do 14.00 sati

subota od 8.00 do 12.00 sati

Skip to content