Očuvanje domaćih sorata bilja kroz pokretanje sjemenarske proizvodnje – predavanje i poziv na sjemenarsku razmjenu

U utorak 15. travnja 2014. u 18.00 sati u Gradskoj knjižnici Velika Gorica, Središnji odjel za odrasle, Udruga ZMAG (Zelena mreža aktivističkih grupa) u suradnji sa Udrugom za biosjemenarstvo organizira predavanje za poljoprivrednike, vrtlare i sve koji se žele baviti proizvodnjom zdrave, organske i, što je najvažnije, našem podneblju prilagođene hrane. Agronomka Mara Bogović govorit će o očuvanju domaćih, lokalnih sorti, koje su gotovo nestale s polja i iz vrtova pod pritiskom industrijske sjemenske proizvodnje. Na temelju iskustava proizvođača Varaždinske županije iznijet će mogućnosti pokretanja sjemenarske proizvodnje.

Ako želite uzgajati domaću i zdravu hranu iz vlastitog vrta ili polja, pridružite nam se također i na sjemenarskoj razmjeni ponesite viškove sjemena i sadnica domaćih sorata i razmijenite ih s drugim sudionicima!

Pod pritiskom sjemenarske industrije domaće sorte bilja su gotovo nestale s naših polja i vrtova, a domaće sjemenarske proizvodnje gotovo nema. One, međutim nude niz prednosti za proizvođače pa se u svijetu praksa čuvanja sjemena na gospodarstvu sve više vraća na polja i vrtove. Domaće sorte često imaju neke kvalitete i specifičnosti koje predstavljaju prednost u odnosu na konvencionalne sorte i zbog toga je na tržištu itekako traženo. Oznaka izvornosti proizvoda za proizvođača znači prednost, a ujedno predstavlja i očuvaje naše tradicije i baštine. Lokalne sorte najbolje su prilagođene lokalnim uvjetima proizvodnje pa su tako posebno važne u ekološkoj proizvodnji.

Proizvođači iz Varaždinske županije zaštitili su svoje lokalne sorte (Varaždinsko zelje i drugo) od nestajanja i pokrenuli sjemenarsku proizvodnju. Svoja iskustva žele podijeliti s nama te potaknuti i druge proizvođače da učine isto. Predavanje će govoriti o važnosti domaćih sorata, mogućnostima pokretanja sjemenarske proizvodnje, zakonskoj regulativi i procedurama stavljanja na sortnu listu čuvanih sorata i mogućnosti plasmana.

Kako nam je cilj očuvati domaće sorte našeg kraja, pozivamo vas da na predavanje ponesete viškove sjemena i sadnica domaćih sorata i razmijenite ih s drugim sudionicima. Bitno je da sjeme bude iz vaše vlastite proizvodnje, uzgojeno od domaćeg sjemena sorata koje nisu komercijalne (zaštićene pravima oplemenjivača) i da je uzeto od zdravih biljaka, kvalitetno očišćeno, osušeno i čuvano u adekvatnim uvjetima.

Predavanje je dio akcije obilježavanja Dana borbe za prava seljaka i malih obiteljskih gospodarstava. Više o akciji na www.zmag.hr

Veselimo se vašem dolasku!

Očuvanje domaćih sorata bilja kroz pokretanje sjemenarske proizvodnje
predavanje
predavačica: mag.ing.agr. Mara Bogović
u utorak, 15. travnja 2014. u 18.00 sati
Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37

Skip to content