O umjetnosti zidnog slikarstva i suvremenim muralima na Danima europske baštine

Tema ovogodišnje rujanske manifestacije Dani europske baštine, koja se tradicionalno odigrava u organizaciji Grada Velike Gorice je zidno slikarstvo uz naziv #OSLIKAJ KLTURU – Murali Turopolja. Svečano otvorenje manifestacije bit će u Gradskoj knjižnici Velika Gorica, Središnjem odjelu za odrasle, Zagrebačka 37, u utorak 24. rujna 2019. u 12.00 sati. Prilikom otvorenja upoznat ćemo se sa tradicionalnim i suvremenim zidnim slikarstvom na području Turopolja kroz dva predavanja kojima započinje niz događanja koja će obilježiti tjedan pred nama. Predavanje o povijesnim tehnikama zidnog slikarstva održat će prof. Suzana Damiani s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a sve o uličnoj umjetnosti slikanja po zidovima naučit će nas vizualni i glazbeni umjetnik Slaven Kosanović Lunar.

Program Dana europske baštine nastavit će se programima u Muzeju Turopolja, Centru za djecu mlade i obitelj Velika Gorica te u Starom gradu Lukavcu gdje će Gorički klub mladih organzirati Escape room s temom „Baština iz davnina, murali kao vještina“. Materijali za pripremu escape room ekipa bit će dostupni u knjižnici, a temeljit će se na predavanjima koja će biti održana tijekom otvorenja pa zato pozivamo sve zainteresirane ekipe na predavačku pripremu u knjižnicu.

Zidno slikarstvo u Turopolju ima dugu povijest, ono je zastupljeno u crkvama, kapelama i drugim javnim prostorima te zauzima značajno mjesto u fundusu zavičajne i nacionalne kulturne baštine. Ovaj segment vizualnih umjetnosti zadržao se do danas kroz zidne oslike na javnim površinama i u javnim prostorima, koji su temama i tehnikama prilagođeni današnjici. Kroz programe Dana europske baštine sudionici i javnost imat će priliku upoznati jedan segment vizualne kulture, zidno slikarstvo prošlosti i sadašnjosti u Turopolju.

Dani europske baštine u Velikoj Gorici

#OSLIKAJ KULTURU – Murali Turopolja

24. rujna – 2. listopada 2019.

Utorak, 24. rujna 2019.

u 12.00 sati

Predavanja o zidnom slikarstvu

Povijesne tehnike zidnog slikarstva u kontekstu zavičajne baštine

Predavačica: Suzana Damiani, izv.prof.mr.art., ALU

Ulična umjetnost slikanja po zidovima

Predavač: Slaven Kosanović Lunar, umjetnik

oslikaj2019-plakat-manji
Skip to content