Noć knjige 2017. u Gkvg – uživajte u književnim događanjima od petka do ponedjeljka – 21., 22. i 24. travnja

Ovogodišnja manifestacija Noć knjige – iako kao i uvijek posvećena knjizi i čitanju – izlazi iz svojih okvira, a književna događanja možete pratiti tijekom čak tri dana – u petak, subotu i ponedjeljak.

U petak 21. travnja 2017. očekuju vas večernja književna druženja koja već tradicionalno otvara FA Turopolje u parku ispred Središnjeg odjela za odrasle, a izvest će pjesme i plesove vezane uz Jurjevo – blagdan vegetacije, zelenila, novog života, ali i blagdan knjige – prema starom katalonskom običaju darivanja ruža i knjiga upravo je 23. travnja proglašen Svjetskim danom knjige.

U Čitanjima bez korica – programu u kojem predstavljamo velikogoričke autore bez (do sada objavljenih) knjiga – naša je gošća Ana Lovrenčić. Velikogoričanima i puuuno šire poznata je kao pjevačica u brojnim bendovima i glazbenim projektima, među kojima su najpoznatiji The Changes i Mixed up Mary, uz to je lektorica, glumica i glazbena animatorica s vlastitom glazbaonicom… Piše pjesme za čitanje i slušanje. Piše i kratke, ali dojmljive prozne tekstove na rubu stvarnosti i fikcije i, mada ih ne smatra važnima, mi mislimo da su super. Dođite, poslušajte i uvjerite se i sami. Bit će i svirke!

Nakon toga s velikim veseljem ugošćujemo velikogorički Planinarski klub Horizont – svestrane rekreativce s nebrojenim kilometrima u nogama, rukama i biciklističkim kotačima. O tome gdje su sve do sada bili – a popis osvojenih vrhova i prijeđenih ruta doista je impresivan – ispričat će nam, ali i – čitati! Naime, članovi vrijedno bilježe iskustva sa svojih putovanja, a neki od njih su i pravi mali putopisi. O osvajanju Olimpa – planine bogova u Grčkoj, o snjegovima Kilimandžara, o zahtjevnim velebitskim rutama, o medvjedićima i djeci u Kuterevu, o tome kako su markirali prvu planinarsku stazu u Vukomeričkim goricama, o bicikliranju kroz hrastove turopoljske šume… dođite i poslušajte ove priče koje će pratiti i snimke s planinarskih i drugih ruta i uvjerite se da je planinarenje danas mnogo više od ruksaka na leđima i demižonke u ruci!

Za kraj Noći knjige u petak slijedi jedno specifično književno natjecanje – Književni pub kviz – kojeg organiziramo u suradnji s Goričkim klubom mladih. Za sudjelovanje u kvizu potrebno se unaprijed prijaviti u knjižnici putem e-maila posudba@knjiznica-vg.hr, a s obzirom da će u kvizu moći sudjelovati samo četiri ekipe, savjetujemo vam da budete brzi! Pitanja sastavljaju vaši knjižničari, a ispituje vas ekipa iz Goričkog kluba mladih. Sudjelujte u kvizu, pokažite svoje znanje o knjigama, književnicima i književnim likovima i osvojite vrijedne nagrade – a što drugo, nego – knjige!

U subotu 22. travnja 2017., na Dan hrvatske knjige, posjetite Knjižnicu Galženica i razgledajte prigodni postav iz hrvatske književne produkcije, a tijekom radnog vremena knjižnice od 8.00 do 13.00 sati po simboličnoj cijeni od 5,00 kuna kupite knjige hrvatskih autora iz knjižničnog revizijskog otpisa.

U ponedjeljak 24. travnja 2017. slijedi i posljednji književni susret u okviru programa Noći knjige, a to je matineja Dječjeg odjela za one koji žele čitati više… Riječ je o književnom susretu s književnikom Krešimirom Butkovićem i predstavljanju njegove nedavno objavljene knjige za mlade „Bornin vremeplov“, znanstveno-fantastičnog romana koji je nastao na ideju autorova nećaka Borne Butkovića. Odlikuje se napetošću radnje, emocionalnošću i te je izuzetno televizičan i filmičan pa se nadamo da ćete svi biti oduševljeni Borninim putovanjem kroz vrijeme. Susret će se, umjesto u Dječjem odjelu, iznimno održati u prostoru Središnjeg odjela za odrasle!

Nacionalnom manifestacijom Noć knjige afirmira se ljubav prema knjizi i čitanju, a u nju se uključuju hrvatske knjižnice, knjižare i ostale institucije koje se bave knjigom s ciljem da oči javnosti usmjerimo na knjigu, u svim njezinim tradicionalnim i modernim oblicima. Njome se 23. travnja obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava, a kako se dan ranije, 22. travnja, obilježava i Dan hrvatske knjige (u spomen na datum dovršenja Marulićeve „Judite“ 1501. godine), ova se dva važna datuma objedinjuju u jedinstvenu manifestaciju u svrhu promicanja knjige, kulture čitanja, autora i izdavaštva. Organizatori događanja su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info.

Program Noći knjige 2017. u Gradskoj knjižnici Velika Gorica

Noć knjige grli vikend…

petak, 21. travnja 2017., Središnji odjel za odrasle

18.30 sati – Nastup FA „Turopolje“ – Folklorni ansambl „Turopolje“ izvodi pjesme i plesove povodom Jurjeva; Sveti Juraj zaštitnik je Turopolja i proljetne vegetacije, a njegov blagdan ujedno je i Svjetski dan knjige na koji se prema starom katalonskom običaju daruju knjige i ružeGosti: FA Turopolje
19.00 sati – Čitanja bez korica: Ana Lovrenčić – Književni program u kojem predstavljamo još neobjavljene velikogoričke autore.  U Noći knjige naša gošća je  Ana Lovrenčić. Velikogoričanima i puuuno šire poznata je kao pjevačica u brojnim bendovima i glazbenim projektima, među kojima su najpoznatiji The Changes i Mixed up Mary, uz to je lektorica, glumica i glazbena animatorica s vlastitom glazbaonicom… Piše pjesme za čitanje i slušanje. Piše i kratke, ali dojmljive prozne tekstove na rubu stvarnosti i fikcije i, mada ih ne smatra važnima, mi mislimo da su super. Dođite, poslušajte i uvjerite se i sami. Bit će i svirke! Gošća: Ana Lovrenčić
20.00 sati – Putopisno čitanje uz Planinarski klub Horizont – predstavljanje kluba uz projekciju fotografija i snimki s planinarskih ruta te uz čitanje putopisnih tekstova članova kluba. Gosti: članovi Planinarskog kluba Horizont iz Velike Gorice
21.00 sati – Književni pub kviz – Četiri ekipe. Pet kategorija pitanja. O knjigama. Pitanja sastavljaju vaši knjižničari, a ispituje vas ekipa iz Goričkog kluba mladih. Mjesto radnje: knjižnica. Vrijeme radnje: Noć knjige. Nagrade: knjiški izazovne. Budi tamo!

subota, 22. travnja 2017., Područna knjižnica Galženica

8.00 – 13.00 sati – Festival knjigaKulturna akcija na kojoj će se u izlogu knjižnice prezentirati svi novonabavljeni naslovi iz područja hrvatske književnosti. Ova smotra knjiga veže se uz Dan hrvatske knjige, Svjetski dan knjige i autorskih prava i Svjetsku noć knjige. Ispred Knjižnice u subotu 22. travnja 2017. bit će postavljen štand na kojem će građani moći kupiti knjige hrvatskih autora iz revizijskog otpisa po simboličnoj cijeni od 5,00 kn.

ponedjeljak, 24. travnja 2017.

Za one koji žele čitati više… Matineja Dječjeg odjela:

10.00 sati – Krešimir Butković: „Bornin vremeplov“ – Književni susret s Krešimirom Butkovićem i predstavljanje knjige „Bornin vremeplov“. Riječ je o znanstveno-fantastičnom romanu koji je nastao na ideju autorova nećaka Borne Butkovića. Odlikuje se napetošću radnje, emocionalnošću i te je izuzetno televizičan i filmičan pa se nadamo da ćete svi biti oduševljeni Borninim putovanjem kroz vrijeme. Gost: Krešimir Butković, književnik
Skip to content