Noć knjige 2014. u Gradskoj knjižnici Velika Gorica – Knjigom do glazbe!

U Gradskoj knjižnici Velika Gorica u Noći knjige u srijedu 23. travnja 2014. ove se godine družimo uz knjigu – i glazbu – u programu „Knjigom do glazbe”. Nakon tradicionalnog uvoda u Noć knjige uz nastup FA Turopolje, posjetitelji će moći uživati u dva lijepa knjiško-glazbena projekta – učenici Osnovne škole Pokupsko pod vodstvom prof. Marija Ožakovića predstavit će, i na tradicionalnim instrumentima odsvirati, glazbenu baštinu Pokuplja koju su prikupili u okviru projekta „Tradicija Pokupskoga kraja”, a svestrana Nina Selman Hrvatić, pjesnikinja, profesorica hrvatskog jezika u Zrakoplovnoj tehničkoj školi Rudolfa Perešina i pjevačica, predstavit će e-knjigu „Slikarstvo – nijema glazba” i web projekt „Sinestezija”, koji spaja pjesništvo, slikarstvo, fotografiju, glazbu i izgovorenu riječ u neraspletivu cjelinu. Kako sve to izgleda i zvuči vidjet ćemo putem video projekcije ove zanimljive knjige.

Na matineji u Dječjem odjelu najmlađi posjetitelji mogu sudjelovati u književno-glazbeno-likovnoj radionici „Slikanje glazbe – stvaranje priče”.

Ovu glazbom okupanu Noć knjige maestralno će zatvoriti nastup ženskog zbora „Čipkice”. Djevojke koje pjevaju tradicionalnu glazbu bez granica već su oduševile gledatelje (i žiri) televizijske emisije „Do posljednjeg zbora”, a upravo za ovaj nastup pripremaju i jednu od vokalno najtežih pjesama do sada – iznenađenje i poslasticu za sve glazbene sladokusce.

Ali to nije sve! Naime, svi posjetitelji Noći knjige mogu sudjelovati u glazbenom kvizu „Glazbom do knjige” i to tako da ispune kratki kviz upitnik kojim mogu provjeriti svoje poznavanje glazbe, te osvojiti tri vrijedne nagrade: dvije karte za koncert (prva nagrada), glazbenu knjigu (druga nagrada) i jednogodišnje članstvo u knjižnici (treća nagrada). Nakon nastupa „Čipkica”, djevojke iz zbora izvući će troje sretnih dobitnika.

Nacionalnom manifestacijom Noć knjige afirmira se ljubav prema knjizi i čitanju, a u nju se uključuju hrvatske knjižnice, knjižare i ostale institucije koje se bave knjigom s ciljem da oči javnosti usmjerimo na knjigu, u svim njezinim tradicionalnim i modernim oblicima. Njome se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava, a kako se dan ranije, 22. travnja, obilježava i Dan hrvatske knjige, ova se dva važna datuma objedinjuju u jedinstvenu manifestaciju u svrhu promicanja knjige, kulture čitanja, autora i izdavaštva. Organizatori događanja su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info.

Program Noći knjige 2014. u Gradskoj knjižnici Velika Gorica – Knjigom do glazbe

DJEČJI ODJEL – MATINEJA:
16.00 – 17.30 SLIKANJE GLAZBE – STVARANJE PRIČE GLAZBENO-LIKOVNO-KNJIŽEVNA RADIONICA
RADIONICA JE NAMIJENJENA MLAĐIM OSNOVNOŠKOLCIMA, A VODITELJ JE PROF. GLAZBE BORIS KLARIĆ

SREDIŠNJI ODJEL ZA ODRASLE:
18.30 – 19.00 JURJEVSKE PJESME I PLESOVI
NASTUP FOLKLORNOG ANSAMBLA „TUROPOLJE”

19.00 – 19.45 TRADICIJA POKUPSKOGA KRAJA – PREDSTAVLJANJE UČENIČKOG PROJEKTA OŠ POKUPSKO
DJECA SU POD VODSTVOM PROFESORA MARIJA OŽAKOVIĆA PRIKUPILA STARE POPIJEVKE I TRADICIONALNE NAPJEVE POKUPLJA, A PRIKUPLJENE PJESME I SAMI SU NAUČILI IZVODITI NA TRADICIONALNIM INSTRUMENTIMA.

20.00 – 20.30 SINESTEZIJA – PREDSTAVLJANJE E-KNJIGE “SLIKARSTVO – NIJEMA POEZIJA” PJESNIKINJE NINE SELMAN HRVATIĆ I SLIKARA ANTE BENDERA UZ PROJEKCIJU E-KNJIGE
E-KNJIGA “SLIKARSTVO – NIJEMA POEZIJA” OBJEDINJUJE SLIKARSTVO I POEZIJU. PROČITAJTE, POSLUŠAJTE, POGLEDAJTE I SAZNAJTE SVE O KNJIZI KOJA PRELAZI GRANICE

20.30 – 21.00 „ČIPKICE” – NASTUP ŽENSKOG VOKALNOG SASTAVA
ŽENSKI ZBOR S KOJIM SVIJET MOŽETE OBIĆI, NE U 80 DANA, VEĆ U SVEGA PAR PJESAMA. I TO BEZ PUTOVNICE.

21.00 GLAZBENI KVIZ „GLAZBOM DO KNJIGE” – IZVLAČENJE DOBITNIKA
SVI POSJETITELJI NOĆI KNJIGE MOGU SUDJELOVATI U GLAZBENOM KVIZU I PROVJERITI SVOJE POZNAVANJE GLAZBE TE, NARAVNO, OSVOJITI FORA NAGRADE: DVIJE KARTE ZA KONCERT, GLAZBENU KNJIGU ILI JEDNOGODIŠNJE ČLANSTVO U KNJIŽNICI!

Skip to content