Naš planet – naša budućnost : izložba

U suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj tijekom cijelog Mjeseca hrvatske knjge 2020. (15. listopad – 15. studeni) u izlozima Knjižnice Galženice bit će postavljena izložba pod nazivom „Naš planet – naša budućnost“.

Izložbom se predstavljaju EU publikacije, tiskani i promotivni materijali koji promiču Europski zeleni plan – strategiju za postizanje održivosti gospodarstva Europske unije pretvaranjem klimatskih i ekoloških izazova u prilike u svim područjima politike i osiguravanjem pravedne i uključive tranzicije. Inspiracija i izvor za izložbu bio je časopis „Naš planet – naša budućnost“ u kojem je objašnjeno što čini Europska unija kako bi riješila jedan od velikih problema čovječanstva te na koji način svi mi možemo pomoći u borbi protiv klimatskih promjena. Časopis sadržava dio znanost te intervjue s učenicima, kao i informacije o tome što se diljem EU poduzima kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova te kako bismo se prilagodili klimatskim promjenama.

„Svi mi dijelimo jedan planet, a promjene koje učinimo na jednom mjestu mogu utjecati na druga udaljena mjesta. Moglo bi se reći da naše ponašanje ostavlja trajan utisak, poput otiska. Zato svojim djelovanjem i izborima svatko od nas može poduzeti korake kako bi ostavljao manje otiske i pomogao u borbi protiv klimatskih promjena.“ (iz promotivnog materijala)

Časopis je moguće preuzeti: ovdje

Također, izložbom se predstavlja i publikacija „52 koraka prema zelenijem gradu“ u kojoj se nalaze 52 praktična savjeta o brizi za okoliš koje možemo primjenjivati svaki dan, a iz nje izdvajamo dio predgovora koji je napisao Karmenu Vella, Povjerenik za okoliš.

Publikaciju „52 koraka prema zelenijem gradu“ možete preuzeti: ovdje

„U ovim savjetima svatko može pronaći nešto za sebe, od jedenja lokalnih namirnica kad im je sezona do jednostavnog učenja novih stvari o svijetu oko nas i pomaganja u prirodi u recikliranju. Svatko može pronaći nešto za sebe i to u svojoj okolini. Dokaz je to da svi možemo učiniti razliku, neovisno o tome gdje živimo. Nadam se da savjete možete uvesti u praksu. Priroda će vam biti zahvalna.„

U sklopu izložbe,pripremili smo virtualni kviz „Jesi li stručnjak za klimatske promjene“. Kviz se nalazi na adresi: https://forms.gle/g19KuJz5vYritVo38 . Riješite ga i pošaljite nam svoje odgovore, a mi ćemo jednog najsretnijeg sudionika nagraditi jednogodišnjim članstvom u knjižnici.

Kviz je također moguće u fizičkom obliku preuzeti u Knjižnici Galženica, riješiti ga i vratiti u knjižnicu.

NATURA 2020

Mreža EU-a Natura 2000 štiti vrijedne i ugrožene vrste kao i prirodnu okolinu koja ih štiti. Preko 27 000 lokacija već je dio mreže, obuhvaćajući preko 18% kopnene površine Europe i 6 % njezine morske površine. Mnogo je lokacija mreže Natura u blizini gradova. Preglednik Natura 2000 pomoći će vam otkriti lokacije u blizini vašeg doma, kao i vrste koje se tamo mogu naći. Posjetite ih, sudjelujte u obrazovnim ili dobrovoljnim aktivnostima i… nemojte zaboraviti glasovati za svoju najdražu lokaciju u nagradama Natura 2000!

Galerija izložbe:

Skip to content