Najčitanije 2021. – za dijecu i mlade

svemir

Pođimo u svemir : raketom obiđimo cijelu Mliječnu stazu! : na svakome ćeš sloju nešto pronaći / [napisao Timothy Knapman] ; [ilustrirao Wesley Robins]

Ana, Tin i njihov pas Floki glavni su likovi ove slikovnice. Ana i Tin vole istraživati svemir i jednoga dana požele postati astronauti. Kroz teleskop proučavaju zviježđa, odlaze raketom u nebeske visine vidjeti svijet iznad atmosfere, istražuju površinu Mjeseca, Sunca, planeta i galaksije.

Mali majstor Frippe / Lars Klinting

U još jednoj priči poznatog švedskog pisca i ilustratora, poznati dabar Kastor nakratko prepušta svoju radionicu Frippu koji postaje pravi mali majstor. No, ne ide sve onako kako je zamislio. Popravljeni bicikl postao je monocikl, preveliki kućni ogrtač dobio je novu funkciju, kao i daska za glačanje. Ipak, mušterije su bile zadovoljne novim popravcima. Od preostalih dijelova Frippe i Kastor izradili su jedinstveni splav na kojem su uživali. Serijal slikovnica o dabru Kastoru preveden je u više od dvadeset zemalja, a namijenjen je djeci predškolskog uzrasta.

piknja

Piknja u bolnici / napisala Julia Donaldson ; ilustrirala Sara Ogilvie

Dječji se odjel zove “Klokani”, većina djece je vesela, samo neki su uplakani. Jedna se djevojčica srami, jedan tinejdžer mršti, a jedan mali se duri i baš namjerno šuti. Jedan dječak skače kao žaba po krevetu, ali tko je to na vratima… Piknja je u posjetu! Malim pacijentima uvijek bude bolje i veselije kad ih u bolnici posjeti vesela dalmatinerica Piknja. A kad se jedan od njih nađe u nevolji, Piknja smjesta priskače u pomoć! Jedinstvena priča o dobroti, hrabrosti i velikoj požrtvovnosti jednog psa.

najgora

Najgora djeca na svijetu / David Walliams ; ilustracije Tony Ross

Proslavljeni pisac dječjih romana David Walliams ovoga je puta svojim čitateljima pripremio zbirku pripovijedaka o ne tako savršenoj djeci. Likovi poput Slinavog Slavka, Plačljive Paule, Ušljivog Uroša, Zrinke Zamazanke i ostalih vješto su iskarikirani kako bi nasmijali, ali i poslali poučne poruke mladim čitateljima.

grubzon

Grubzon / prema omiljenoj slikovnici koju su stvorili Julia Donaldson i Axel Scheffler

Simpatično čudovište strašni Grubzon već je osvojio djecu prvim izdanjem duhovite priče u stihovima koju prate žive i dojmljive ilustracije. U ovoj slikovnici tvrdih listova namijenjenoj najmlađima, na svakoj stranici priče djeca mogu i taktilno (osjetom dodira) upoznati glavnoga lika.

istraži bube

Istraži svijet buba / urednica Jelena Bevandić

Zabavan priručnik uvodi male radoznalce u zanimljiv svijet buba u kojem saznaju kako izbliza izgledaju neka od najljepših, najstrašnijih i najmigoljastijih bića na svijetu. Uz više od 30 prozorčića za otvaranje djeca otkrivaju bube i kukce u svojoj blizini, zašto izgledaju tako kako izgledaju te kako bube prevladavaju činjenicu da su sitne. Knjiga je namijenjena djeci predškolske i osnovnoškolske dobi.

dječak u haljini

Dječak u haljini / David Walliams ; ilustrirao Quentin Blake

David Walliams, trenutno je jedan od omiljenijih autora poznat po dječjim ilustriranim humorističnim romanima (Zla Zubarica, Bljakburger, Banditska bakica…). U ovom romanu prikazane su avanture dvanaestogodišnjeg Dennisa koji živi uobičajenim životom, sa tatom i bratom. Za razliku od svojih prijatelja, počinje se zanimati za modu. Naime, nakon rastave roditelja, Dennis se osjeća zbunjeno, pogotovo u situaciji kada mora živjeti kod oca, što mu teško pada jer mu majka iznimno nedostaje. Utjeha postaju jedino majčine haljine što pokreće niz komičnih situacija koja omogućuje čitatelju da se dobro zabavi, ali i upozna svijet koji ga okružuje.

gregov

Gregov dnevnik : kasno paljenje / Jeff Kinney ;

Jedanaesti roman iz serijala o dječaku Gregu Heffleyu i njegovim urnebesnim dogodovštinama. Umišljajući kako ga potajno snimaju za televizijsku emisiju, Greg svako malo pokušava izvesti nešto zabavno. Zbog maminih kritika da previše vremena provodi pred TV-om i videoigrama, istražuje nove aktivnosti u školi kao što su: poetska grupa, specijalna grupa Prvaci, školski orkestar… Kako ga ništa od toga nije proslavilo odlučio je s prijateljem Rowleyjem snimiti horor film uoči Noći vještica. Iako je snimanje filma prošlo neslavno, Rowley je uživao u novostečenoj slavi jer ga je televizijska ekipa snimila kako ga vatrogasci “dramatično spašavaju” sa stabla. Roman je napisan u formi dnevničkih zapisa, uz originalne ilustracije autora.

čudno

Čudno! : [almanah misterija i čudesa] / Krešimir Mišak

Krešimir Mišak hrvatski je novinar i rock glazbenik koji se bavi graničnim područjima ljudskog znanja i autor je poznate emisije na HTV-u Na rubu znanosti. Autor je devet znanstvenofantastičnih knjiga. U knjizi namijenjenoj djeci i mladima koji vole čudno, misteriozno i na granici mogućeg nalazi se 18 priča koje raspiruju maštu i znatiželju.

čovpas

Čovpas pušten s lanca / napisao i nacrtao Dav Pilkey

Drugi nastavak stripa o Čovpsu donosi nam nove urnebesne avanture ovog neobičnog heroja, nove jednako neobične zlikovce, ali i ponovni susret s njegovim zakletim neprijateljem mačkom Frkijem. Strip je podijeljen u poglavlja s kratkom školom crtanja na kraju. Namijenjen je mlađim čitačima.

Skip to content