Najčitanije 2021. – strana književnost

male žene

Male žene / Louisa May Alcott

Jedan od najpoznatijih i najznačajnijih „ženskih“ romana, emotivna je priča o odrastanju četiriju sestara u malenom američkom gradiću za vrijeme Građanskog rata. Dok im je otac na bojištu, o njima brine majka, čija ljubav i požrtvovnost pomažu sestrama suočiti se sa svim izazovima odrastanja. Jo, najstarija sestra, talentirana je i buntovna, Meg je lijepa i zaigrana, Amy je nježna i puna snova, a Beth je tiha i povučena u sebe. Četiri sestre ujedno su i najbolje prijateljice, te to i ostaju čak i kad ih život polako odvodi različitim putevima te kad, svaka na svoj način, upoznaju ljubav, razočaranja, siromaštvo i sve nedaće i veselja koja život nosi.

Aliceina mreža

Aliceina mreža / Kate Quinn

U očaravajućem novom povijesnom romanu autorice Kate Quinn, dvije žene – špijunka, unovačena u čuvenu francusku mrežu Alice za vrijeme Prvog svjetskog rata, i pomalo neobična djevojka, Amerikanka i pripadnica tamošnjeg visokog društva koja traži svoju rođakinju nestalu 1947. – udružene su u ovoj čudesnoj priči o hrabrosti i iskupljenju. 1947. u kaosu poraća, američka studentica Charlie St. Clair trudna je i neudana, a njezina ugledna obitelj samo što je se nije odrekla. Također gaji očajničku nadu da bi njezina voljena rođakinja, koja je nestala u okupiranoj Francuskoj za vrijeme rata, mogla biti živa. Zato, kad je roditelji otjeraju u Europu kako bi se riješila svog problemčića, Charlie bježi u London, odlučna da otkrije što se dogodilo s rođakinjom koju je voljela kao sestru…

Izgubljene djevojčice

Izgubljene djevojčice : [treći slučaj inspektorice Kim Stone] / Angela Marsons

Najbolje prijateljice Charlie i Amy su otete. Otmičari će živu vratiti samo jednu i to onu za koju roditelji ponude veći iznos. Obitelji koje su si donedavno bile bliske okreću se jedna protiv druge, spremne na sve kako bi spasile svaka svoje dijete. Istragu vodi inspektorica Kim Stone koja strahuje da je ovaj zločin najokrutniji od svih s kojima se susrela. Ranije su već bile otete djevojčice i tada se kući vratila samo jedna.

Plemeniti gospodin u Moskvi

Plemeniti gospodin u Moskvi / Amor Towles

Grof Aleksandar Iljič Rostov, aristokrat i erudit, 1922. godine zbog optužbe da je napisao kontrarevolucionarnu pjesmu biva osuđen na cjeloživotni kućni pritvor u hotelu Metropol. Ostaje bez dragih predmeta i povlastica te se seli iz svog uobičajenog apartmana u tavansku sobicu iz koje promatra centar Moskve i promjene koje zahvaćaju Rusiju narednih trideset godina. Rostov svoju situaciju prihvaća, zapošljava se kao pomoćni konobar u hotelskom restoranu, doživljava neobične susrete, ostvaruje ljubavnu vezu, a najveću promjenu kod Rostova pokreće devetogodišnja djevojčica koja mu je povjerena na čuvanje.

Dobri detektiv

Dobri detektiv / John McMahon

Detektiv P. T. Marsh bori se s posljedicama tragičnog gubitka supruge i sina, koji se dogodio prije gotovo dvije godine. Problem s alkoholom doveo ga je do toga da teško funkcionira na poslovnim zadacima, donosi krive odluke i suočava se s povremenim gubitkom pamćenja. Kada glavni osumnjičeni za stravično ubojstvo crnoga mladića bude pronađen mrtav u svom stanu, u kojemu ga je dan ranije Marsh posjetio zbog nasilja prema djevojci prijeteći mu, detektiv je jedan od osumnjičenih, a sam se ne može sjetiti kako je njihov susret završio. Situacija ga primora da se konačno pokuša sabrati, istraži neobične okolnosti i istjera pravdu, pri čemu će otkriti i višedesetljetnu zavjeru u kojoj su sudjelovali neki od najmoćnijih ljudi u gradu.

Dođi prije mraka

Dođi prije mraka / Riley Sager

Maggie je bila tek djevojčica kada se s obitelji preselila u staru kuću u kojoj se nekoć dogodio stravičan zločin. Ubrzo nakon useljenja obitelj je pobjegla iz kuće, prestravljena prijetećim silama koje su stalno osjećali oko sebe, a Maggien otac je o tome napisao i knjigu koja je stekla kultni status. No Maggie je sada odrasla žena i jedino što pouzdano zna jest da se ono što je njezin otac opisao u knjizi uopće nije dogodilo. Unatoč očevim molbama da se nikad ne vrati u zlokobnu kuću, Maggie se odlučuje suočiti s prošlošću i dokazati sebi da je očeva priča izmišljena – no je li istina baš uvijek bolja od laži?

Mač na ruži

Mač na ruži / Brenda Joyce

Škotska se nalazi usred rata i Robert Bruceovog pohoda na škotsko prijestolje. Alana, nezakonita kćer odbačena od oca riskira svoj život spašavajući neprijatelja, Bruceovog saveznika Iaina, od sigurne smrti. Kada vojska zaprijeti grofoviji njezina strica Alana će biti primorana birati između obitelji za čijim prihvaćanjem oduvijek teži i Iana kojeg je zavoljela. On se također ne može oduprijeti Alani. Iako svjestan da se nalaze na suprotnim stranama osjeća prema njoj želju kakvu do sada nije osjetio prema niti jednoj ženi.

zlatni kavez

Zlatni kavez / Camilla Läckberg

Na prvi pogled, Faye ima sve. Savršenog supruga, prekrasnu kćer i luksuzan stan u najpoželjnijem dijelu Stockholma. Ali Faye se osjeća kao da je zarobljena u kavezu, a tamna sjećanja iz njezina djetinjstva u Fjällbacki progone je sve više. Nekad je bila snažna i ambiciozna žena, prije nego što se odrekla karijere zbog supruga Jacka i obitelji.
Kad slučajno zatekne Jacka s drugom ženom, njezin se svijet raspada u komadiće. K tome, Jack zatraži razvod i Faye preko noći ostane doslovno bez ičega.
Potpuno je slomljena i na dnu, sve dok ne odluči osvetiti se.
Zlatni kavez roman je o ženi koja je iskorištena i izdana, ali koja uspijeva preuzeti sudbinu u svoje ruke. To je dramatična i odvažna priča koja pomiče granice – anatomija osvete jedne žene koja je odbila biti žrtva.

Čuvarice tajni

Čuvarice tajni / Lara Prescott

Roman prvijenac američke autorice nadahnut je istinitim događajima u kojima je obavještajna agencija CIA, u svrhu borbe protiv sovjetskog režima, namjeravala iskoristiti roman Doktor Živago – jednu od najvećih ljubavnih priča ikada. Ispričana višeglasno, okosnica romana je ljubavna priča o Olgi Vsevolodovnoj Ivinskoj, koja radi u uredništvu časopisa Novi svijet, i oženjenog pisca Borisa Pasternaka, koji upravo piše svoj slavni roman. Usporedno na Zapadu, sredinom 1950-ih, pratimo sudbinu Irine Drozdove koja dolazi u Agenciju na radno mjesto tajnice. Irina je ruskoga porijekla pa je Agencija regrutira da postane špijunka – “lastavica”, a vještinama i tajnama špijunskoga svijeta poučavat će je najbolja i besprijekorna – Sally Forrester…

Dama u jezeru

Dama u jezeru / Laura Lippman

Godina je 1966. u Baltimoreu. Maddie Schwartz, žena u kasnim tridesetim godinama, domaćica, napušta supruga i sina te kreće ispočetka. Useljava se u vlastiti stan, počinje izlaziti s policajcem i dobiva posao u gradskim novinama. Želeći napredovati od pomoćnice do vrsne novinarke, zainteresira se za ubojstvo mlade crnkinje Cleo Sherwood koja je nestala prije osam mjeseci. Unatoč tome što je svi odgovaraju od razotkrivanja ovog ubojstva, uključujući čak i Cleoin duh, koji pripovijeda dio romana, ona ne odustaje od potrage…Autorica je jedn

Skip to content