Najava Dana europske baštine u Područnoj knjižnici Galženici

Ovih dana u prostoru i izlogu Područne knjižnice Galženice najavljujemo ovogodišnje Dane europske baštine.

U izlogu knjižnice postavljena je najavna izložba pod nazivom Živa baština na kojoj su izloženi promotivni materijali sa stranice European Heritage Days. Također u samoj knjižnici postavljen je i info stup na kojem se nalaze informacije o ovogodišnjoj manifestaciji koju u Republici Hrvatskoj organizira Ministarstvo kulture i medija.

Dani europske baštine, manifestacija su koja se tradicionalno obilježava u rujnu i listopadu, a njome se ističe važnost zajedničke kulturne baštine zajednice europskih naroda s fokusom na nematerijalnu kulturnu baštinu. Ovogodišnja tema Dana europske baštine nosi naziv Živa baština.

Kako na web stranici Ministarstva kulture i medija, u priopćenju stoji: “Živa baština podrazumijeva mjesta i specifične lokalitete i predmete, rituale i događaje te različite oblike čuvanja prošlosti putem kolektivnog sjećanja. Ti vrijedni fragmenti i simboli prošlosti nositelji su identiteta i kontinuiteta zajednice te nerijetko podrazumijevaju specifična tradicionalna znanja i vještine koje nestaju.”

Izložbeni postav u izlogu i info postav u prostoru knjižnice moguće je razgledati od 14. kolovoza do 04. rujna 2023.

Skip to content