Na samom početku Godine čitanja Velikogoričani dokazali da vole knjige

U prva dva radna dana knjižnice u 2021. godini Velikogoričani su zaista dokazali svoju ljubav prema knjizi i čitanju i to velikom broju posjeta i posudbi knjiga koje smo imali tih dana u sve tri lokacije knjižnice. Iako je radi sanacije štete nastale u potresu u ponedjeljak Dječji odjel bio zatvoren, Središnji odjel otvoren na pola radnog vremena, a sve lokacije knjižnice otvorene su u punom radnom vremenu od utorka, u ta dva dana ukupno su nas posjetila 753 korisnika, a cirkulacija knjiga bila je 3.028 svezaka. Što bi tek bilo da smo zaista bili dostupni za korisnike po uobičajenom radnom vremenu u svim lokacijama… Bilo da nam knjiga ovih dana predstavlja bijeg od stvarnosti, bilo da njome želimo zabaviti djecu ili pokušati naučiti nešto novo – svaki razlog za knjigu je dobar razlog! Tim više jer smo zakoračili u 2021. – Godinu čitanja proglašenu na prijedlog Ministarstva kulture Republike Hrvatske i koja s odvija pod parolom “Čitajmo da ne ostanemo bez riječi“. O čemu je točno riječ?

U Godini čitanja započet će se s realizacijom Nacionalne strategije poticanja čitanja koja pridonosi razvoju kulture čitanja i omogućava što većem dijelu društva čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem.

Uslijed pandemije i smanjene mogućnosti organizacije i sudjelovanja u kulturnim događanjima, na dosada uobičajene načine, jedna od kulturnih djelatnosti koja bi u ovoj situaciji mogla priskrbiti više pozornosti i vremena jest upravo čitanje. Budući da je čitanje jedan od preduvjeta sudjelovanja u kulturi, ono izravno i neizravno utječe na poboljšanje ukupne kvalitete života pojedinca i društva što nam je u ovim iznimnim okolnostima prijeko potrebno.

Tijekom Godine čitanja osmislit će se i provoditi nove aktivnosti (dodijeliti nagrada za najbolju knjižaru, objaviti natječaj za najbolju video najavu knjige za učenike osnovnih i srednjih škola, proglasit će se „ambasadori čitanja“, organizirati međunarodna konferencija o čitanju, dodijeliti nagrada mladih za književnost, organizirati „mala noćna čitanja“ i dr.) koje će doprinijeti afirmaciji čitanja. Aktivnosti koje Ministarstvo kulture i medija i drugi dionici u kulturi redovno provode u cilju promocije knjige i čitanja, tijekom Godine čitanja dobit će dodatnu vidljivost.

Zašto nam je još čitanje važno? Identifikacijski modeli koji se javljaju u književnosti nude mogućnosti za uspješnije razumijevanje međuljudske komunikacije, bolje rješavanje konflikata ili potpunije shvaćanje onoga što nam u životu pomaže ili što nam prijeti. Čitanje povećava emotivnu inteligenciju i toleranciju. Puno je različitih emocionalno-spoznajnih, stručnih i korisnih razloga za poticanje čitanje, ali jednako tako je važno čitanje koje razvija samosvijest, samopouzdanje i vrijednosti koje nisu uvijek mjerljive, vidljive, ali su dugoročno važne za kvalitetu života pojedinca i opće dobro zajednice. Upravo zato je 2021. godina pravi trenutak za proglašavanje Godine čitanja u kojoj će cijela Hrvatska čitati zajedno.

Jednako kao što čitanje doprinosi razvoju društva, tako i društvo treba omogućiti usvajanje i razvijanje čitateljskih navika i oblikovanje kompetentnih čitatelja. U tom smislu Nacionalna strategija poticanja čitanja Vlade Republike Hrvatske promiče čitanje kao osobitu društvenu vrijednost.

Skip to content