MHK2023. Mjesec hrvatske knjige 2023.u Knjižnici Galženici

    Tijekom cijelog Mjeseca hrvatske knjige 2023. koji je posvećen književnim prevoditeljicama i prevoditeljima, a odvija se u partnerstvu s Društvom hrvatskih književnih prevodilaca pod motom NEK’ TI RIJEČ NE BUDE STRANAC u Knjižnici Galženici odvijat će se programi kojima se osim tradicionalnog načina promoviranja čitalačke kulture i pismenosti, kroz svakodnevni rad s korisnicima, dodatno popularizira knjiga i čitanje:

 Prvašići – naši novi članovi!

Besplatni upisi i obnove članstva za učenike prvih razreda osnovnih škola velikogoričkog područja

(15. listopada – 15. studenoga)

Upoznaj svoju knjižnicu!

Organizirani posjeti učenika osnovnih  škola velikogoričkog područja uz edukaciju o knjižničnim uslugama i mogućnostima pretraživanja izvora informacija. Jedan od dogovorenih posjeta uključuje učenike trećeg razreda OŠ Eugena Kvaternika koji će u knjižnicu donijeti jesensko lišće i plodove kestena iz njihovog školskog dvorišta kojima će se dekorirati izlog i knjižnica.

(15. listopada – 15. studenoga)

Književnost bez granica!

U izlozima će biti postavljena tematska informativno-edukativna izložba. Predstavljeni su kandidati užeg kruga izbora godišnju nagradu Josip Tabak za najbolje književne prijevode u protekloj godini koju dodjeljuje Društvo hrvatskih književnih prevodilaca. Posebno su istaknuti laureati Nagrade kao i dobitnik ovogodišnje Nagrade za životno djelo koju dodjeljuje Društvo. Više informacija putem online stranice Društva hrvatskih književnih prevodilaca

(15. listopada – 15. studenoga)

Nakladnik u gostima

Promocijom knjiga izdavačke kuće Mitopeja iz Zagreba 24. listopada 2023.nastavit će se niz predstavljanja knjiga koja se odvijaju i tijekom godine. Vladimir Cvetković Sever, vlasnik i prevoditelj, velikogoričkoj kulturnoj publici govorit će o novim naslovima koje objavljuju, književnicima koje zastupaju na hrvatskom tržištu i drugim detaljima rada i poslovanja. Salon Mitopeja nalazi se u novoj zgradi u srcu starog Zagreba, u Novoj Vesi 81, a otvoren je za kupce od 16 do 20 sati radnim danom.

Čitam – pogađam!

Na prostoru ispred Knjižnice 25. listopada 2023. srednjoškolci Ekonomske škole Velika Gorica održat će Čitateljski maraton pod nazivom Čitam-pogađam! Pojedini učenici-čitači će čitati naglas omiljene ulomke iz poetskih i proznih djela koja su im se posebno svidjela, a pred ostalima iz razreda bit će zadatak pogoditi iz koje knjige je ulomak ili pjesma te tko je autor. Najuspješniji sudionik osvaja jednogodišnje članstvo u knjižnici uz prigodan poklon paket s  knjigama i promotivnim materijalima knjižnice. Čitateljski maraton je potekao iz Hrvatskog čitateljskog društva koje poziva knjižnice da organiziraju akcije čitanja naglas. Cilj akcije je poticanje čitanja i pismenosti kroz popularizaciju čitanja iz užitka, kao temeljnog preduvjeta za razvoj spomenutih vještina, ali i kao neizostavnog kulturnog sadržaja u životu svakog pojedinca. U našoj knjižnici stoga je osmišljen program Čitam-pogađam!.

Prevoditeljica u gostima

Kulturne aktivnosti će zaokružiti gostovanje  književne prevoditeljice Mirne Čubranić, u četvstak  9. studenoga 2023. u 13,00 do 14,00 sati. Članica Društva hrvatskih književnih prevodilaca i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika  velikogoričkim će srednjoškolcima otkriti sve tajne i zamke prevoditeljskog „zanata“ što im može biti svojevrsna profesionalna orijentacija za odabir budućeg zanimanja.

  Svim aktivnostima koje provodimo i dalje radimo na realizaciji smjernica Nacionalne strategije za poticanje čitanja koja je donesena na prijedlog Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske 2017. a usvojila ju je Vlada Republike Hrvatske te proglasila 2021. Godinom čitanja. Razvoj kulture čitanja omogućava što većem broju pripadnika hrvatskog društva čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem. Naše aktivnosti su usmjerene publici svih dobnih skupina te i dalje radimo pod bezvremenskim motom  „Čitajmo da ne ostanemo bez riječi.“

Skip to content