Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Velika Gorica

Od 15. listopada do 15. studenoga 2023. odvijat će se nacionalna manifestacija Mjesec hrvatske knjige. Ovogodišnje izdanje pod nazivom Književnost bez granica! bit će posvećeno prevoditeljima, odnosno književnom prevođenju.

Program Gradske knjižnice Velika Gorica kao i uvijek je bogat književnim događanjima za sve uzraste, a u goste ćemo ove godine dovesti renomirane književne prevoditelje kako bi nam otkrili tajne svog zanata. Najmlađoj će se publici u Dječjem odjelu predstaviti prevoditelj Krešimir Krnic, Knjižnica Galženica ugostit će Mirnu Čubranić koja potpisuje brojne književne prijevode s engleskog i talijanskog jezika, dok će u Središnjem odjelu Romana Perečinec i Vlatka Valentić razgovarati o prevođenju književnosti s nizozemskog, njemačkog i francuskog jezika.

Program Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Velika Gorica tradicionalno započinje malim književnim festivalom Turbooks. U tri dana festivala naši će sugrađani imati priliku upoznati Sanju Pilić, Julijanu Matanović, Đurđicu Čilić te Zorana Ferića.

Od ostalih događanja u Dječjem odjelu izdvajamo gostovanje ilustratora Marka Jovanovca i astrofizičarke Vernese Smolčić te dvije edukativne radionice pod nazivom ”Jezični razvoj djece: uloga odgojitelja” i ”Kada nas djeca izbace iz takta”.

U goste nam dolaze i nakladnici pa će se tako na književnom susretu u Knjižnici Galženica predstaviti Vladimir Cvetković Sever iz izdavačke kuće Mitopeja, a samo dan kasnije u Središnjem odjelu će nakladnik Neven Kepeski s autoricom Anđom Marić predstaviti njenu knjigu ”Moja revolucija u 365 dana”.

Nećemo zaoibići ni Četrti četrtek čiji je program ove godine tematski usklađen s manifestacijom Dana europske baštine pa će nam voditelj radionice Goran Postić pokazati kako se izrađuje poculica, simbol žive baštine Turopolja.

Mjesec hrvatske knjige zaključit ćemo zanimljivom književnom večeri Nagovora na kratku priču u kojoj će nam moderatorica Romana Perečinec predstaviti mlade autore Marinu Kuveždić i Luku Ostojića.

Od preostalih aktivnosti nije naodmet spomenuti kako će se Dječji odjel i Područna knjižnica Galženica uključiti i izložbama, dok će se 11. studenog u Središnjem odjelu održati prodaja knjiga iz otpisa ”Euro plati i knjigu uhvati”.

Svi prvašići i ove se godine mogu besplatno upisati u knjižnicu tijekom trajanja cijelog Mjeseca hrvatske knjige i to u Dječjem odjelu i u Knjižnici Galženica. Svi prvašići koji se upišu u Dječjem odjelu tom prilikom dobivaju i Čitatovnicu – čitateljsku putovnicu uz koju kreću na svoj put posudbom i čitanjem knjiga.

Detalje o svim događanjima možete saznati u knjižnici i prateći našu web stranicu i društvene mreže.

Program cjelokupnog Mjeseca hrvatske knjige 2023. u Gradskoj knjižnici Velika Gorica možete preuzeti na sljedećoj poveznici:

Skip to content