Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Velika Gorica

Mjesec hrvatske knjige književna je manifestacija koje se svake godine održava u periodu od 15. listopada do 15. studenog.

Programski odbor Mjeseca hrvatske knjige 2022., odlučio je da ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige bude posvećen mladima jer je upravo 2022. godina proglašena Europskom godinom mladih.

Tema glasi Generacija K, čime se aludira na postojeće podjele generacija (generacija Y, generacija Z…), a stavlja naglasak na dva ključna pojma – knjigu i knjižnicu. Tom temom želi se skrenuti pozornost na prilagodbu knjižnica potrebama novih generacija, ali i ukazati na specifična obilježja današnjih mladih – mobitel u ruci, ekološka osviještenost, kao i osamljenost i zabrinutost – te istaknuti kako im knjižnica odnosno knjiga može pomoći. Izabran je moto koji glasi: Misli na sebe – čitaj!
Ovogodišnji proslov MHK napisala je spisateljica Olja Savičević Ivančević, a možete ga pročitati na poveznici:

Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Velika Gorica

Kao što je to zadnjih nekoliko godina već postao i običaj, i ove godine Mjesec hrvatske knjige otvaramo malim književnim festivalom – Turbooks, koji će se održati od 18. – 20. listopada. Festival će kroz tri dana ugostiti razne goste književnike za sve uzraste, od djece, mladih do odraslih. Na Turbooksu će gostovati Zoran Vakula, Jasminka Tihi-Stepanić te Marina Vujčić i Zoran Žmirić.

Od ostalih događanja u Mjesecu hrvatske knjige izdvajamo i psihoedukativno predavanje Dalibora Petrinića Prehrana za zdravo odrastanje koje će se održati u Vijećnici Pučkog otvorenog učilišta. Zatim, predstavljanje knjige Teorije zavjere 21. stoljeća Velimira Grgića. U goste nam dolaze i nakladnici pa će tako na književnom susretu i predstavljanju mladog pisca Mire Morovića gostovati Naklada Fragment.

Biti će tu još i predavanja na temu zašto čitati Anite Peti-Stanić, zatim predavanje Ane Vrbošić i Danijele Princi Grgat na temu osobnih financija te radionica o organizaciji vremena i ostvarenju ciljeva Kristine Ivatović.

Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici organizirati će predavanje u Područnoj knjižnici Galženica na temu povijesti čitanja u Turopolju, a gošća predavanja biti će urednica knjige Gradska knjižnica Velika
Gorica u lokalnoj zajednici
i naša bivša ravnateljica Katja Matković Mikulčić.

Održat ćemo i književnu tribinu o fenomenu uspjeha djela Elene Ferrante na kojoj će gostovati prevoditeljica njenih djela Ana Badurina. Nagovor na poeziju pjesnička je pak tribina na kojoj će gostovati pjesnikinje Zrinka Posavec i Martina Vidaić uz moderaturu Romane Perečinec.

Od radionica održat će se završni program radionice pisanja pod vodstvom Darije Žilić, Jasminka Podlejan održat će predavanje i radionicu o očuvanju turopoljske tradicije pod nazivom Kak je negda bilo?, a Bruno Mezić naučit će nas kako napisati priču.

Biti će tu još i nekoliko izložbi na Dječjem odjelu kao i u Područnoj knjižnici Galženica, a kao i svake godine, na te dvije lokacije omogućili smo i besplatan upis za učenike prvih razreda osnovnih škola velikogoričkog područja., a na Dječjem odjelu učenici će moći dobiti i Čitatovnicu – čitalačku putovnicu u koju će pri svakoj posudbi knjiga dobiti žigić, a kada sakupe sve žigiće dobit će i pohvalnicu.

Kompletan popis svih događanja, kao i raspored održavanja možete pročitati u našoj programskoj knjižici koju možete preuzeti ovdje:

Skip to content