Mjesec hrvatske knjige 2017. u Gradskoj knjižnici Velika Gorica od 15. listopada do 15. studenog

Od A do Ž! – Sve na jednom mjestu

Kao i svake godine u listopadu intenziviraju se književna događanja i sve radi Mjeseca hrvatske knjige – nacionalne manifestacije koja se tijekom mjesec dana – od 15. listopada do 15. studenoga – odvija u knjižnicama diljem Hrvatske. Poseban naglasak je na književnim susretima, tribinama i radionicama posvećenih knjizi i čitanju, a svake godine manifestacija se odvija pod središnjim motom. Ove godine tema je enciklopedizam, a moto manifestacije je Sve na jednom mjestu!.

U programu Gradske knjižnice Velika Gorica za ovaj mjesec knjige i čitanja su raznolika događanja namijenjena svima, prema interesu i afinitetima. Mjesec hrvatske knjige 2017. započinjemo u Područnoj knjižnici Galženica znanstvenim predavanjem o Faustu Vrančiću, izumitelju i enciklopedistu, uz 400. obljetnicu njegove smrti. Već dan nakon toga predstavljamo novu knjižničnu uslugu koja će biti dostupna korisnicima u sva tri odjela knjižnice – korištenje e-čitača i tableta u knjižnici – što će omogućiti upoznavanje s digitalnom knjigom, digitalnim izdanjima časopisa i svime onime što nam danas olakšava pristup pisanoj riječi. Zanimljiv projekt „Čitanjem oko svijeta“ predstavit će nam strastvena čitateljica Barbara Tartaglia Roca koja je u godinu dana pročitala po knjigu iz svake zemlje svijeta. Za djecu i mlade održat će se književni susret s velikogoričkom književnicom Jasminkom Tihi-Stepanić koja će predstaviti svoj najnoviji roman „Dom iza žice“. Povodom 125. godišnjice rođenja Ive Andrića održat će se književna tribina o autoru, a Mjesec hrvatske knjige zatvorit ćemo književnim susretom s jednim od naših najpopularnijih pisaca Mirom Gavranom koji će uz moderiranje književnice Željke Horvat Vukelje predstaviti svoju knjigu „Nekoliko ptica i jedno nebo“. Osim književnih susreta tu su i izložbe o enciklopedizmu u Dječjem odjelu i Područnoj knjižnici Galženica te izložba knjiga iz predstave „Pobuna knjiga“ Dramskog studija POUVG, kviz za djecu „I ja znam!“, edukativni obilasci knjižnice i besplatni upisi za prvašiće svih osnovnih škola velikogoričkog područja, radionica scrapbookinga u sklopu radionica Četrtog četrka. Na dan nacionalne akcije „Danas ti čitam“ srednjoškolci će se uključiti u dva programa – javno čitanje ispred Područne knjižnice Galženica i Lektiraonicu koja ove godine uključuje i radionicu snalaženja među izvorima informacija na mreži.

Detaljan program dostupan je na mrežnim stranicama knjižnice i u tiskanoj programskoj knjižici koju možete dobiti knjižnici!

Skip to content