Mjesec hrvatske knjige 2015. u Gradskoj knjižnici Velika Gorica – Upali lampicu i čitaj!

Mjesec hrvatske knjige 2015. (15. listopada – 15. studenoga) posvećen je svjetlosti, a centralna je tema manifestacije vezana uz odluku Opće skupštine UN-a koja je 2015. godinu proglasila Međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu. U širem kontekstu – što može bolje upaliti lampice u našim glavama nego dobro odabrana knjiga?

U Gradskoj knjižnici Velika Gorica u svega mjesec dana za naše smo sugrađane pripremili čak 22 različita događanja i akcije – izložbe, književne susrete, radionice, kviz, besplatan upis za prvašiće… Ugostit ćemo književnike Nadu Mihoković-Kumrić, Edu Popovića i Krešimira Mišaka, dječju spisateljicu Melitu Rundek i pripovjedačicu bajki Srebrenku Dumančić te se prisjetiti nedavno preminulih Arsena Dedića i Branke Jagić. Sve o Nikoli Tesli saznajte već na početku Mjeseca hrvatske knjige kada prikazujemo film „Tajna Nikole Tesle“ kako biste lakše mogli sudjelovati u kvizu i nagradnoj igri o Tesli u listopadu i studenome. Pridružite nam se na radionicama i susretu čitateljskih klubova… A o svim događanjima detaljno saznajte iz naše programske knjižice dosupne u knjižnici ili putem web stranice!

Iako oni koji vole čitati to gotovo i ne primjećuju, istraživanja pokazuju da se u našoj zemlji čita sve manje i manje, pa tako ispada da gotovo polovica svih građana Hrvatske (47% da budemo precizniji) u 2014. godini nije pročitala niti jednu jedinu knjigu! Zabrinjavajuće, zar ne? Pogotovo kad imamo na umu da je upravo čitanje preduvjet svakog osobnog razvoja te da čitanjem učimo razumijevati, ali i osjećati i postajati dijelom zajednice. Od prvih slikovnica preko školskih udžbenika do složenih književnih i znanstvenih djela oblikujemo se ne samo kao čitatelji, već i kao ljudi. Zato, barem u Mjesecu hrvatske knjige, čitajte i potaknite druge da čitaju, a u knjižnici nam se pridružite na zanimljivim književnim događanjima i upoznajte ljude koji, svatko na svoj način, održavaju svjetlost pisane riječi.

Pregledajte programsku knjižicu!

Skip to content