Meridijani – svijet na dlanu

U našem izlogu možete pogledati izložbu časopisa „Meridijani“, a možete ih i čitati u Knjižnici. “Meridijani” su hrvatski časopis za zemljopis, povijest, ekologiju i putovanja. Časopis je 1994. godine pokrenuo ugledni hrvatski profesor geografije, prof. dr. sc. Dragutin Feletar, bivši dekan PMF-a i član suradnik HAZU, te otad kontinuirano izlazi.

Časopis izdaje istoimena izdavačka kuća koja se specijalizirala za geografska i povijesna izdanja, a koja je od osnutka ostala u vlasništvu obitelji. Časopis je poznat po tome što je edukativnog karaktera te je u potpunosti hrvatski proizvod koji stvaraju hrvatski autori i fotografi. U časopisu se poseban naglasak stavlja na hrvatske teme, a i strane reportaže pišu se s hrvatskoga gledišta.

Osim po objektivnom i temeljitom pristupu temama koje objavljuje, časopis je najpoznatiji po tome što je educirao brojne generacije mladih jer prati nastavni plan i program iz zemljopisa i povijesti te ga mladima kao dodatnu neobaveznu literaturu preporučuje i nadležno ministarstvo.

Skip to content