Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama (25. studeni)

Prigodnim postavom knjiga u izlogu obilježili smo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama sa ciljem podizanja svijesti o ovom velikom problemu.

Odlukom Ujedninjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine, taj dan se obilježava u znak sjećanja na dan kada je 25. studenog 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Aktivistice protiv nasilja u obitelji ovaj dan obilježavaju od 1981. godine. U Kanadi je svaka deseta žena žrtva nasilja svog partnera, u SAD-u svaka šesta, a u Hrvatskoj se svakih 15 minuta fizički zlostavlja jedna žena. Podatci su djelomično točni i zapravo umanjeni jer većina nasilja ostaje neregistrirana, a nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura. Iz tih razloga žene se samoorganiziraju i otvaraju skloništa za žene žrtve nasilja u obitelji.

Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama započinje svjetska kampanja – 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama – koja završava 10. prosinca, na Međunarodni dan ljudskih prava. Time se ističe da je nasilje nad ženama kršenje temeljnih ljudskih prava.

Ovogodišnji je slogan kampanje: “Generacijska jednakost u borbi protiv silovanja.”

Postoje razni oblici nasilja nad ženama, uključujući tjelesno, psihičko, spolno i ekonomsko nasilje. Procjenjuje se da svaka treća žena u svijetu trpi neki oblik nasilja i to najčešće od osobe iz svoje najbliže okoline, najčešće partnera. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 38% ubojstava žena su počinili njihovi partneri. Nasilje nad ženama je prepoznato kao globalni javnozdravstveni problem te se o njemu posljednjih godina provode brojna istraživanja, a značajni napori se ulažu i u prevenciju. Ženama koje dožive neki oblik nasilja se savjetuje da potraže pomoć, jer postoje organizirane službe koje će im pružiti pomoć i zaštitu. U cilju suzbijanja nasilja Vlada Republike Hrvatske je u saborsku proceduru sredinom listopada uputila izmjene Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Kaznenog zakona te Zakona o kaznenom postupku, kojima se pooštravaju kazne za nasilje.

Skip to content